Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Kdo pobira kapital ljudskega nezadovoljstva?

31.01.2013 ob 21:56, avtor jozeb

V Cankarjevem domu se je v četrtek 31. januarja zvečer, zbrala pisana druščina ljudi, ki so vsak na svoj način, skušali pobrati „kapital“ ljudskega nezadovoljstva z domačo politiko. Pod okriljem Vena Tauferja in vrha pisateljskega društva, so se na odru in govornici menjali ljudje kot so Spomenka Hribar, France Bučar, Peter Kovačič Peršin, Tone Peršak, Miha Butara, Igor Koršič, Jože Pirjevec, Matjaž Hanžek…

Razumem, da so nezadovoljni s stanjem v državi, razumem, da je pri nas marsikaj narobe, razumem, da so razmere nekatere pripeljale do roba potrpljenja, ampak tega, kaj so v Cankarjevem domu počeli ti ljudje… ne razumem.

Najprej sem se vprašal, kako lahko taka srenja nagovori mene in meni podobno misleče? Odgovor je bil takojšen, nedvomen in jasen, ne more me! Zakaj? Zato, ker so ti ljudje, posredno in neposredno, prav tako odgovorni za današnje stanje, kot trenutni nosilci oblasti. Še več, prepričan sem, da so del problema proti kateremu zdaj skušajo nastopati in iz njega vleči politični kapital. Stanje v katerem smo, se ni začelo z zadnjimi volitvami, začelo se je bistveno prej, korenine pa so v Demosu in kar nekaj nezadovoljnežev v Cankarjevem domu, je iz časov Demosa…

Najbolj krepke izjave se je kajpak znebila Spomenka Hribar, ki je izjavila: „Desnica je pravi in edini naslednik boljševizma iz prejšnjega sistema.” Le še to je manjkalo, da bi rekla, da se je desnica po koncu druge svetovne vojne brez procesov v različnih breznih naše države, kar samo postrelila…

Remzo Skenderović (pa kdo je ta človek) je izrazil skrito skrb, ki je jasno pokazala, koga v Cankarjevem domu pravzaprav nočejo, ko je izjavil: „Dosledno bi morali tudi ločiti Cerkev od države.“ Gospodu Skenderoviću moram povedati, da je v Sloveniji to že skoraj uspelo. Po najnovejši primerjalni religijski raziskavi, v Sloveniji v Boga veruje le še 37 odstotkov ljudi, v to, da je nekaj, kar nas presega nad nami, pa dobrih 45 odstotkov. In Cerkev sploh nima vseh 37 odstotkov. Govorjenje o ločitvi je torej nesmiselno, ker je ločitev več kot radikalna…

Ne bom komentiral vseh izjav (z nekaterimi se tudi strinjam), vendar pa me druščina zbrana v slovenskem hramu kulture, le utrjuje v prepričanju, da bo treba bolj radikalno braniti svoja stališča. Iz preprostega razloga, ker njihova stališča ne morejo biti moja stališča. In ker je ta država tudi moja. Zato je, že zaradi svojih otrok, ne morem zgolj prepustiti različnim uležanim kvazi levičarjem.

Če bi se, po ne vem kakšni nesreči, omenjena druščina znašla na oblasti, nam Bog pomagaj! Glede na izrazoslovje in ideje, ki so jih trosili, zapori ne bodo dovolj veliki in najbolj plačani poklic bo nedvomno paznik v kakšnem taborišču za katolike…

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 14 komentarjev

14 odgovorov

 1. Rado pravi:

  “Najbolj krepke izjave se je kajpak znebila Spomenka Hribar, ki je izjavila: „Desnica je pravi in edini naslednik boljševizma iz prejšnjega sistema.””

  Jože, če kdo potem je prav Spomenka Hribar tista, ki ima diskrecijsko pravico tudi čez desnico kaj reči. Naj te spomnem – slabih trideset let nazaj – ko si ti bil še zelenec – je gospa Spomenka Hribar dregnila v takrat dominantno komunistično partijo, ko jih je spomnila na utišan greh osvoboditeljev – na povojne poboje. Za ustrezen status pobitih se bori še danes.

  Spomenka je sledeč svoji svobodomiselnosti okrcala desnico že leta 1992 /Ustavite desnico/, kakor tudi leta 2000, ko je ob samopašnosti LDS-a znala reči tudi “Ustavite levico”. Tako da Jože, ob Spomenkinih izjavah drugič raje preštej do deset, preden o njej zapišeš karkoli kritičnega. Če je ona nekaj povedala, že ima argumente za to.

  „Dosledno bi morali tudi ločiti Cerkev od države.“

  O tem ne more biti nobenega dvoma. Cerkev (RKC) je del pravnega reda druge države in ne more imeti direktnega vpliva na funkcioniranje Republike Slovenije. Seveda pa imajo to pravico slovenski verniki, ki svoj vpliv lahko uveljavljajo z izbiro ustrezne stranke, ki v parlamentu zastopa njihove interese.

  “le utrjuje v prepričanju, da bo treba bolj radikalno braniti svoja stališča. Iz preprostega razloga, ker njihova stališča ne morejo biti moja stališča.”
  Nič strahu Jože. Nasproti društvu pisateljev zastopa Tvoje interese, tvoja stranka. Prav tako 800 klerikov vsakodnevno s prižnic brani tvoje interese in to veliko bolj učinkovito, kot to lahko naredijo pisatelji ob enem mitingu na leto.
  Lepo te prosim Jože, zato se ne delaj ubogega.
  Ker nisi ubog!

 2. Nataša pravi:

  A ostalih govorcev, ki so sledili, pa nisi poslušal? Mlajše generacije?
  Ah, voda na svoj mlin, kajpak.

 3. jozeb jozeb pravi:

  Nisem Nataša, me je kmalu minilo. Ampak saj, gliha vkup štriha, kajne?
  Sem pa slišal, da ste spet udarno pele. Ni kaj, našle ste nišo, viš ga.
  PS Ampak CD-ja pa še nisi poslala…

 4. Nataša pravi:

  Ma ne, v bistvu obstajamo že skoraj pet let in je zadnje čase niša našla nas. Se pa držimo strogo načela, da ne prepevamo za politične stranke, tako da glihamo in štrihamo samo z načeli in vrednotami nekaterih strank. Nekaj naših punc tudi hodi v cerkev, mimogrede, pa v tem nikoli nismo videle težav. Škoda, ker nisi poslušal tudi ostalih na Tribuni, res.
  Joj, se oproščam, bom poslala. Je ravno prispel nov vagon iz ponatisa, tako da upam, da ne bodo spet v enem mesecu pošli. :)

 5. jozeb jozeb pravi:

  No, Nataša približno vem kako je z vagonskimi nakladami pri nas ;-)
  Sicer sem vas pa zadnjič poslušal na intervjuju pri Longyki (dokler vam Jure, nehigienično, ni začel nekam lesti) tako, da sem zmemoriral tudi vašo naklado.

 6. jozeb jozeb pravi:

  Tisto z Gojcem je bilo sploh malo mem…
  Ampak to tako ni vaša krivda.
  No bom vesel, ko boste posnele tudi Marijine pesmi v kombinatski preobleki… (morda bi vam cerkvene pevke kakšne note uredile)

 7. Nataša pravi:

  V bistvu pojemo Radničko himno (ni je na CDju), ki se poje po melodiji Slava večnemu bogu – napisal pa jo je Hayden – tako da imamo “pokrit” tudi cerkveni del. Pesem Bazovica, po kateri je povzeta Vstajenje Primorske po melodiji tudi močno spominja na eno od Marijinih pesmi. Kaj češ, ko je bila potreba po pesmih upora, so jih preoblekli v domača oblačila. :)
  Zaenkrat v Marijinih pesmih še nisem zasledila elementov upora, pač pa veliko pokorščine, kar pa ni glih naš koncept.
  To z vagonom je bil hec, no, smo pa še vedno prve: http://www.val202.si/2013/01/na-prvih-treh-mestih-kombinat-modrijani-in-slovenska-popevka/

 8. Nataša pravi:

  Da ne bo pomote, Hayden ni napisal Radničke himne, haha, ampak originalno melodijo. :)

 9. NoMercy pravi:

  takole čez palec je 75% “znanih po tem, da so znani” penzionistov. Torej tistih, ki jih futram po dveh kanalih: preko prispevka za penzije (kar je nekako OK) in preko DDV od nikotina, bencina, alkohola, sekret papirja … :( — kar bi lahko šlo za iniciranje novih delovnih mest
  Letom primerno pa so tudi počasni – šele, ko nastane štala se obrnejo proti “protežirancu” :( (Spomenka sploh skaže z ene na drugo gugalnico).

  Da je največji, osredni dom kulture še vedno poimenovan po najbolj depresivnem pisatelju pa je tudi že šlamastika oz. gojenje kulta nesrečnih, zafrustriranih, … finančno neuspešnih … :(

 10. Žid pravi:

  Naredil sem rezime… govorniki v CD so zagovarjali naslednje napredne ideje družbene nadgradnje:

  Medtem ko so objektivni faktor razvoja socialistične družbe vedno bolj razvite proizvajalne sile in socialistični proizvodni odnosi, torej materialna baza socialistične družbe, in pa na tej bazi temelječa družbenopolitična ureditev (politični sistem samoupravne demokracije oz. pluralizma samoupravnih interesov), je subjektivni faktor socialističnega razvoja iz te družbene biti izhajajoča družbena zavest, zlasti torej vse tiste idejne in politične sile, ki zavestno delujejo v smeri nadaljnjega razvijanja socialističnih družbenoekonomskih (proizvodnih) in družbenopolitičnih odnosov.

  Vzvišeni kulturniki ter njihovi legitimni nasledniki – kvazi alternativci in kvazi alternativni umetniki so večvredni od ostalih poklicev in jim morata država in lokalna skupnost brezpogojno plačevati rente ne glede na output, saj tovrstne aktivnosti občanov za uresničevanje njihovih čedalje bolj raznovrstnih materialnih, kulturnih in drugih interesov postajajo sestavni del procesa osvobajanja dela v socialistični družbi.

  Umetnik je samostojen poklic in ga mora proračun RS v celoti financirati, za razliko od npr. serviserja koles, ki je manj vreden poklic. Tehnični poklici so manj vredni in ne prispevajo dovolj k nadgradnji socialistične skupnosti.

  Visoki davki so nujno potrebni, saj naša socialistična akcija temelji na marksistični teoriji znanstvenega socializma. V delokrogu socialistične akcije je Zveza komunistov po svoji družbenozgodovinski vlogi usmerjena predvsem na idejne in splošne politične probleme razvoja socialistične družbe, Socialistična zveza pa se mora – čeprav mora tudi ona opredeliti svoj odnos do idejnih in političnih problemov nadaljnjega razvoja socializma – obrniti predvsem k problemom uresničevanja interesov delovnih množic in njihovih samoupravnih skupnosti, izhajajoč iz splošnih idejnih in političnih gibanj družbe.

  Nebrzdano bogatenje sindikalistov in sindikalnih organizacij je predpogoj. Samoupravno združeno delo s sredstvi v družbeni lasti naj demokratično organizirane delavce in vse delovne ljudi združuje v skupnost svobodnih proizvajalcev.

  Šolstvo in mediji so ideološki aparat politične nomenklature, namreč avantgardne sile socializma in socialistična družba imajo samo en cilj – da glede na možnost danega zgodovinskega trenutka ustvarjajo razmere, v katerih bo človek kar najbolj svoboden pri takšnem osebnem izražanju in ustvarjanju, da bo lahko – na podlagi družbene lastnine proizvajalnih sredstev – svobodno delal in ustvarjal za svojo srečo.

  Klasični podjetniki so izkoriščevalci in namesto, da bi jim poljubljali noge, ker ustvarjajo delovna mesta, jih moramo iztrebljati, saj gre za ostanke političnega sistema buržoazne države.

  Varčevanje v javnem sektorju in sploh krčenje obsega javnih družboslovnih fakultet je kontraproduktivno, saj so pravilno profilirani družbenopolitični delavci dosledni in vztrajni v boju proti dejanskim sovražnikom socializma in samoupravljanja, kadar gre za spopad interesov zunaj samoupravne demokracije ali ko gre za zaostajanje družbene zavesti delovnih množic.

  V sedanjem trenutku je državno financiranje vseh tiskanih in spletnih medijev verjetno celo najvažnejši problem nadaljnje graditve političnega sistema v Sloveniji, seveda ne v smislu nekakšnih temeljnih sprememb v sami razvojni usmeritvi družbenega sistema, ampak v smislu njegovega dinamičnega dograjevanja v integralno celoto.

  V takšnem sistemu samoupravne demokracije je potrebno jasneje in bolj konkretno opredeliti položaj, vloge in način delovanja subjektivnega faktorja socialistične družbe, zlasti pa način in sredstva uresničevanja vodilne idejne in politične vloge ustvarjalnih sil socialistične družbene zavesti nasploh in DPS še posebej.

  DPS kot idejna in politična avantgarda delavskega razreda je izraz specifičnega kompleksa idejnega in političnega interesa tega razreda in vseh delovnih ljudi, torej sestavni del demokratičnega pluralizma samoupravnih interesov, ne pa nekakšna politična sila nad temi interesi ali zunaj njih.

  Enakost pred zakoni je buržoazni element, le dohodkovna uravnilovka omogoča potek samoupravne in politična aktivnost množic.

  Pravna država je fikcija je dejal že Karl Marx.
  Ni torej rešitev problemov v tem, da naj bi DPS zavzelo samo načelna idejnopolitična stališča, ne pa tudi stališč do konkretnih vprašanja in predlogov za njihovo reševanje, ker da bi bilo to že nedovoljeno vmešavanje v pristojnosti samoupravnih subjektov in državnih organov, ampak je rešitev v tem, da DPS zavzema stališča do vseh pomembnejših vprašanj, načelnih in konkretnih, da pa svojih stališč drugim ne vsiljuje avtomatično.

  Monopoli in oligopoli so pozitivni elementi, kajti pri takem dograjevanju in izpopolnjevanju našega političnega sistema je seveda treba imeti jasno pred očmi družbenoekonomsko osnovo, na kateri ta politični sistem temelji, druge ekonomske in politične sisteme, iz katerih se je razvil in katerih ostanke delno še vsebuje, in perspektive njegovega nadaljnjega razvoja.
  Vsakršne podobnosti idej zbora v CD z idejami velikega Edvarda Kardelja so zgolj naključne.

  Katerim nenapredenim elementom družbene nadstavbe so govorniki nasprotovali pa lahko preberete na: http://nisemlevicar.blogspot.com/2013/02/vonj-po-naftalinu-zasedanje-ck-zk-v.html

 11. Stric Marč pravi:

  Podatek o verujočih v boga je zame presenetljiv. Sam sem cenil, da se ta procent vrti okoli 80-90 . Lahko kaj več poveš o tej raziskavi? Kje je bila objavljena, kje najti rezultate?

 12. jozeb jozeb pravi:

  Stric Marč!
  Tudi mene je ta razsikava presenetila. Včeraj je bil na radiu Karlo Bolčina in je prinesel te podatke. Žal ga za vir nisem vprašal. Sem pa pogledal malo po googlu in enak podatek našel tule:
  http://sl.wikipedia.org/wiki/Religije_v_Evropi
  Je nekaj odstopanj od tistega kar sem prebral pri Karlu, namreč tam so celo Francozi pred nami z 38. odstotki. Najslabše pa kaže Čehom, podobno kot v tej raziskavi. Predvidevam, da gre za enako raziskavo samo da so podatki bolj sveži.

 13. predsednik5 pravi:

  spoštovani
  kulturniško srečanje bi naj bilo srečanje civilnih gibanj in iniciativ sprevrglo pa se je v nekakšno obliko zbora za republiko leve opcije.
  V tej državi je potrebno in že obstaja popolnoma tretje gibanje,ki se še ni dokončno artikuliralo in bo potrebovalo še nekaj mesecev,da se izkristalizira.
  Ima že izdelan MANIFEST IN ZAHTEVO,ki ga prezentira ljudem in ko bo dovolj podpisov podpore se bo pojavila tretja LJUDSKA OPCIJA. resnica bo zmagala http://www.kzvd.si

 14. Maj pravi:

  Vseeno so ti pisatelji mnogo bolj prepričljivi in nastopajo mnogo bolj argumetirano, kot pa tisti iz zbora za republiko, ki bodo jaokali za janšo.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !