Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Zbori in vstaje

10.02.2013 ob 23:54, avtor jozeb

Na slovenski kulturni praznik sem slavil kulturo. Saj veste Prešeren, Prešernovi nagrajenci, poezija, glasba, lepe umetnosti. Posledično me na shodu Zbora za republiko ni bilo (pa čeprav nisem Toninova linija NSi-ja). Prav tako nisem bil na »vseslovenski« vstaji.

Gledam fotografije shodov in berem poročila o povedanem, pridržanih protestnikih in odmevih na premierov govor. Vsulo se je. Spet. Janša je bil oster. Kot po navadi je namesto dveh besed premalo, povedal tri preveč.

Njegov govor so obsodili politični nasprotniki (kdo pa drugi). Jelko bi Janšo preganjal kar preko organov pregona. „Levi fašizem“ mu ne paše. Toliko časa so si prizadevali, da bi komunizem rehabilitirali, zdaj pa take izjave… Morda izraz sam res ni najbolj eksakten, vsekakor pa odraža potlačeno stanje države, kjer nikoli nismo rekli bobu bob. Kjer zločinov nekdanjega sistema nismo nikoli obsodili. Kjer smo se z evropskimi resolucijami, ki so obsodile vse totalitarizme, zgolj seznanili. In zdaj nam nazaj prihajajo tisti, za katere smo mislili, da jih je zgodovina že zdavnaj povozila. Kako smo se motili.

Omaro z okostnjaki bo nekoč treba pospraviti…

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 6 komentarjev

6 odgovorov

 1. filmoljub pravi:

  Torej se ti zdi upravičeno, da je Janša takorekoč vse tiste, ki se z njim ne strinjajo in ne podpirajo njega in SDS, označil za “leve fašiste”? Oz. praviš, da ta “izraz ni najbolj eksakten”?

 2. filmoljub pravi:

  p.s. Ti je morda znan rek “Chi non è con noi è contro di noi“?

 3. jozeb jozeb pravi:

  Ne bi rekel, da je tako. Recimo jaz ne podpiram Janše in tudi SDS-a ne, pa se pod oznako levi fašist ne prepoznam. Janša torej ni vseh, ki se z njim ne strinjajo označi s tem izrazom.
  Je pa res, da so se v tej opredelitvi verjetno prepoznali tudi takšni, ki jih ta besedna zveza ni imela namena zajeti. Pa to morda pove več o njih kot o Janši.

 4. filmoljub pravi:

  Ali se v Janševih besedah ti prepoznaš (oz. želiš prepoznati) ali ne, je irelevantno in ne dokazuje ničesar. Kot tudi tvoji namigi o tem, kdo vse (in zakaj) se je prepoznal oz. kaj to o njem pove. Sicer pa se mi zdi, da tukaj po nepotrebnem izgubljam čas.

 5. štulič pravi:

  Izraz, “Levi Fašist” se zdi, So Fresh! :twisted:

  Otrok socializma, verujoč v uče_nije Jezusa Kristusa, koketirajoč s Hare Kr’sna in Budo hkrati, vedno na strani Stevena Seagala_toninova linija, seveda! ;) http://youtu.be/4j7LZ1DUYTg

 6. stricmarc pravi:

  Janševi vladi se del ljudstva upira iz različnih razlogov in ne zato, ker so levičarski fašisti. Izraz levičarski fašisti in večno namigovanje o komunistični zaroti ( od Čebin do Murgel) ni državotvorno in ne umirja razgrete strasti. Tako kot smo verniki užaljeni, ko nekdo z nekaj pedofili in pohlepneži skuša deskreditirati kar celotno RKC, smo užaljeni tudi tokrat, ko nas uvršča med levosučne fašiste. Po mojem vedenje govor ni bil primeren.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !