Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Utrgani Mehičani…

14.02.2013 ob 19:46, avtor jozeb

Citiram uvod v članek, ki ste ga lahko prebrali v večini slovenskih (in tujih) časnikov. „Pred 149 leti se je v Mehiki rodila majhna deklica, ki je dobila ime Julia. Njeno življenje pa je zaznamovala redka bolezen, zaradi katere sta se je prijela vzdevka “bradata ženska” in “najgrša ženska na svetu”.

Ne, ne bom pisal o tem, da je nekdo grd, ker človek pač ni grd, saj je ustvarjen po božji podobi, kot beremo v Svetem pismu. Prav tako ne bom pisal o tem, da človeka ne omadežuje tisto, kar pride vanj, ampak tisto kar gre iz njega…

Ta (tragična) zgodba je zanimiva zaradi dejanja, ki je še kako pomembno tudi za nas, saj se dotika temeljne človekove pravice, pravice do groba!

Umetnica Laura Anderson Barbata je poskrbela, da so jo končno dostojanstveno pokopali v njeni domovini Mehiki. Skoraj deset let se je borila, da bi ji omogočila pogreb. Njene posmrtne ostanke so ta teden po obširni kampanji prepeljali v Mehiko, kjer so imeli primeren pogreb.

To so storili Mehičani. Tudi po tolikih letih so čutili, da ni bilo prav, kar se je dogajajo z njo. Da so jo razkazovali naokoli v stekleni vitrini in da je celo po tragični smrti „tavala“ po svetu…

Želim si, da bi mi Slovenci, za nekaj časa postali Mehičani. Da bi vsi skupaj začutili, da ni prav, če človeški ostanki ležijo nepokopani v kraških jamah, rudniških rovih, tankovskih jarkih… Želim si, da bi se tudi pri nas našla umetnica ali umetnik, ki bi si s svojim vplivom in iskreno željo, prizadeval(a) za „primeren pogreb“ tistih, ki so jim nekoč odrekli vsako pravico do človeškega dostojanstva. Želim si, da bi tudi pri nas prišlo do močnega javnomnenjskega obrata, ki bi nas vsaj približali Mehičanom.

Govorim iskreno, brez misli na kakršnokoli maščevanje. Govorim iz občečloveškega nagiba, da je človek človeku po smrti enak in si zasluži primeren grob. To je vedela že Antigona, to vedo Mehičani, mi Slovenci pa smo barbari…

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v splošno | 7 komentarjev

7 odgovorov

 1. Stric Marč pravi:

  Stotine, tisoče mrtvih pač ni mogoče prekopati in prenesti v blagoslovljeno zemljo. Gre za množična grobišča in bojišča. Prav je, da se grobišču daje ustrezno obeležje.In to se je v večini primerov tudi storilo. Kolikor je meni znano, bo tudi škof Rožman vsak čas v rodni grudi. Antigona je bila ena. Tisoči padlih borcev pred Trojo pa so končali na grmadah pred obzidjem tujega mesta.

 2. jozeb jozeb pravi:

  Seveda je mogoče in nujno, stric Marč. Oni niso končali sežgani na grmadah, ampak njihovi ostanki še vedno ležijo na znanih lokacijah.
  Ustanoviti je treba posebno državno pogrebno službo, ki se bo tega lotila od grobišča do grobišča. Odkopala, popisala in pokopala v primerne kostnice.
  Dokler tega ne bomo storili nas bodo vedno strašili “duhovi iz preteklosti”.

 3. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  “duhovi iz preteklosti” strašijo v tej naši državi predvsem tiste, ki imajo neko politično ideološko računico. žal. in na tak način se z vsemi temi žrtvami ne ravna nič bolj dostojanstveno kot če se se jih pusti tam kjer so.

  tako da po moje, je najbolje, da se počaka še par desetletji, ko bomo morda imeli generacije, ki bodo sposobne na te zadeve gledat neobremenjeno in ne delat iz tega politično ideoloških tem.

 4. jozeb jozeb pravi:

  JVS, pokop kosti umrlih ni nobena ideološka tema, ampak stvar pietete…

 5. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  ja, v normalnih državah, kar pa slovenija žal ni. pri nas so še člveške kosti orodje in orožje za manipulacijo in obračunavanje s političnimi in ideološkimi nasprotniki.

 6. jozeb jozeb pravi:

  Pa na tem primeru to presezimo in jih pokopljimo!

 7. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  če bi bilo od mene odvisno, potem bi to presegli že pred 20 leti, ker jaz nimam problemov niti s tistimi, ki so se častno uprli komunistični revoluciji, niti tistim, ki so se častno uprli okupatorju.

  manj razumevanja pa imam tako za podrepnike okupatorja, kot za tiste, ki so med komunistično revolucijo zagrešili zločine.

  sicer pa imajo pravico do groba vsi, ampak s tem naj se ukvarjajo pristojne službe in ustrezno neobremenjeni zgodovinarji, ne pa politične stranke in njihova trobila, ker to niso teme za dnevno politiko.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !