Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Razglašeni orkester

15.03.2013 ob 19:46, avtor jozeb

Nova slovenska vlada se je počasi (tik pred zdajci) razkrila. Pogled nanjo, glede na obljubljano, res ni spodbuden. Če je minister Židan izjavil, da bomo dobili eno najboljših vlad, potem morda ni bil obveščen o tem, kaj se bo (je) končno pokazalo. Prikazalo pa se predvsem strankarsko kupčknje…
Glede na gospodarsko situacijo in stanje javnih financ je največji fiasko mandatarke Alenke Bratušek, skorajda javno ponujanje finančnega ministrstva večim kandidatom. Mandatarka se verjetno ni pojavila samo pred Prešernovim spomenikom, ko je iskala sprejemljivega kandidata. In minister za finance, ki bi moral biti osnova in temelj nove vlade je bil izbran kot zadnji, pet pred dvanajstvo, brez bistvanih referenc, razen tiste, da prihaja iz NLB-ja, ki spet potrebuje državni kapital za dokapitalizacijo. Če bo to moto novega finančnega ministra, potem smo že na vlaku za Atene…
V ministrski ekipi sta tudi dva kadra Zorana Jankovića iz ljubljanske mestne uprave. Roman Jakič, ki se je pred leti norčeval iz osamosvojitve, bo postal obrambni minister. Ni kaj, po dvajsetih letih je (skoraj) vsak primeren kandidat. Uroš Grilc pa bo iz mestne službe za kulturo, presedlal na ministrstvo za kulturo, ki so ga ponovno ustanovili, da bi se prikupili intelektualnim in umetniškim krogom. Zelo je zanimivo, da ti večinoma pozdravljajo ustanovitev samostojnega ministrstva, vendar zavračajo Grilca.
Koliko ima Zoran Janković pri sestavi nove vlade je sicer težko reči, vendar je dejstvo, da ga mandatarka Bratuškova, nikoli ni pozvala k odstopu iz mesta župana. Poleg tega je njegovo predsedništvo zgolj »zamrznjeno« in imajo tako špekulacije v tej smeri prosto pot.
Kaj pričakujem? Vlada bo potrjena, vendar nas glede na nezanesljivost in nezaupanje v koaliciji, kmalu čaka nova vladna kriza. Za to bosta v svoji navadi poskrbela Karel Erjavec in Gregor Virant. Poleg tega se bo stanje v državi še slabšalo in skoraj prepričan sem, da nas kljub »dobri volji poslancev«, da se predčasnim volitvam čimdlje izogibajo, čaka prav to.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 4 komentarjev

4 odgovorov

 1. NoMercy pravi:

  upam, da se bodo sramotili s svojimi imeni in priimki ne pa s funkcijami — konec koncev bomo (upam) imeli še kakšno vlado :)

 2. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  vlada je na nivoju tiste v odhajanu, nič posebnega. razen izbire jakiča in erjavca, ki je sicer bil na istem mestu že v prejšnji vladi, je nekako na nivoju, ki smo ga pač zadnja leta vajeni.

  glede prihodnosti tako nima smisla biti niti preveč črnogled ali optimističen, ker se dejansko ne bo spremenilo nič. dejstvo pač je, da z reformami zamujamo 10 let (krivci za to so znani – janša, pahor delno, saj so mu vse reforme preprečili referendumi, ki ji je spet podtaknil janša), kar pomeni, da nam še kakih 10 let ne bo bistveno bolje, ne glede na to, kdo nam vlada. razlog, zakaj na finančnem področju ne gre pričakovati sprememb je pač dejstvo, da nam smernice itak daje evropa, tako da tu ne more nihče izumljati tople vode in je tudi ne bo.

  edina in pomembna sprememba je pač samo v tem, da smo dobili mandatarja, oziroma -ko, ki zagotovo ni psihično bolana oseba, kar se za janšo zagotovo ne more trditi. in samo iz tega vidika je bil odhod prejšnje vlade nujen, ker na tak način pač vse drugo nima smisla. in mislim, da desnico res še čaka neko spoznanje, da ima vse svoje meje. saj razumem, da je janša in SDS edina opcija proti levici, ampak neki osnovni standardi pa vseeno morajo obstajati. dejstvo je, če bi nek politik imel toliko masla kot ga ima janša in bi bil levo usmerjen, ga v politiki ne bi bilo več, ker bi ga odpisali. to se je lepo pokazalo tudi z jankovićem, ki seveda obstaja politično živ samo še v ljubljani, kjer se je očitno mnogim prikupil zaradi raznih stadionov in mostov. v državni politiki pa nima več prihodnosti. ko bojo na desnici sprejeli podobne standarde, potem bo slovenija dosti bliže temu, da postane uspešna.

 3. Stric Marč pravi:

  Orkester sodimo po igranju glasbe in ne po izgledu. Vsaj do uvodnih taktov počakajmo. Pa ne moremo. Iz nas govori srd, sovraštvo in zagrenjenost zaradi padca nam ljubljene vlade. Ko gre za koalicijo, se ne moremo izogniti strankarskih kupčkanj in morda slabih kompromisov. Janez pravi, da je imel najslabšega gospodarskega ministra v RS in to zaradi koalicijskega usklajevanja.Večinski sistem bo odplaknil male stranke in izbira bo za volilce bolj enostavna. Si za A ali B. Primerna tudi debilom.

 4. Rak pravi:

  Bodoča premierka je bila v svoji zelo žaljiva do “kandidatov strokovnjakov” za finančnega ministra, potlej ko so sodelovanje v njeni vladi odklonili.
  Ampak jaz menim, da te odklonitve več povedo o mandatarki kot pa o kandidatih.
  Nič več žalitev, laži in groženj odslej je dejala ….. mi pa v smeh!

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !