Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Čiščenje na PEN-u

27.03.2013 ob 22:55, avtor jozeb

Slovenski center PEN, pod vodstvom Marjana Strojana, kjer so združeni pisatelji, esejisti in pesniki, se je na predlog 21 članov, znebil člana, bivšega predsednika vlade Janeza Janše. V totalitarnem duhu, ki naj bi bil pisateljem tuj, so očistili svoje članstvo nezaželene osebe. Očitajo mu »stališča, njegove izjave o slovenskih pisateljih in pesnikih, ki so člani Slovenskega centra PEN, njegove izjave in zapisi v zvezi s slovenskimi mediji, zapisi v glasilu SDS-a in drugih medijih, ki so tej stranki blizu, primeri njegovega nespoštovanja človekovih pravic in njegovega odnosa do izbrisanih ter njegove izjave o udeležencih uličnih protestov v zadnjih mesecih«.

Razumem, da je lahko 21 članov jeznih in razočaranih nad Janšo, a vendar kakor v vsakem raznobarvnem sestavu, kjer kaj dajo na cvetober različnih mnenj, bi pričakoval kakšno ločeno mnenje, vsaj glede na to, da so člani slovenskega PEN tudi Andrej Arko, Andrej Capuder, Niko Grafenauer, Igor Grdina, Jože Horvat, Drago Jančar, Gorazd Kocijančič, Edvard Kovač, Jurij Paljk, France Pibernik, Miha Pintarič, Denis Poniž, Alojz Rebula, Brane Senegačnik, Janez Stergar, Anton Stres, Igor Škamperle…

Morda pa se je Slovenskega centra PEN polastila ena, bolj glasna in ubrana, ter seveda številčnejša klika? Ta je presodila, da jim gre mirujoče članstvo nekdanjega predsednika vlade vseeno bolj na živce, kot pa medijsko odmevna izključitev. Pretehtali so, da bo korist izključitve večja od morebitnega zgražanja nad proceduralnimi zdrsi postopka.

Kakorkoli že upam, da imajo roke po Pilatovsko umite in da bodo z izvršenim dejanjem zdaj lažje spali.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v kultura, politika | 6 komentarjev

6 odgovorov

 1. Rado Rado pravi:

  “V totalitarnem duhu, ki naj bi bil pisateljem tuj, so očistili svoje članstvo nezaželene osebe.”

  Jože ne paničari!
  Koga so se znebili? Vojnega dobičkarja, koruptivneža in človeka, ki je poglavitni krivec za razkol med slovenskim narodom.

 2. jozeb jozeb pravi:

  Ma saj ni panike, ampak način je pa tak, kot za časa Mateja Bora…

 3. Rado Rado pravi:

  Dobro,
  pa si priznajmo. Lustrirali so ga.
  :-)

 4. Rado Rado pravi:

  Ah Matej Bor (Vladimir Pavšič) – velik mož. Na gimnaziji sem recitiral tisto njegovo – Šel je popotnik skozi atomski vek. Odlična pesnitev! Velik vtis je naredila name.
  Pa kasneje sem bral njegovo razpravo o izvoru Venetov. (Slovenci naj ne bi bili Slovani, ampak Veneti). V strokovnih krogih je bila ta teorija (zaradi menda nestrokovnega pristopa) zavrnjena. Čeprav prav ti, strokovni krogi pozabljajo, da ima tudi veljavna teorija o selitvah Slovanov velike luknje.

 5. stricmarc pravi:

  Ker je Janša spisal kar nekaj knjig, mi je članstvo v Pen klubu normalno. Zaradi drugačnih stališč in govora , kot je prevladajoča miselnost v klubu, se ne izključuje članov. Navsezadnje ne gre za privaten klub tauferja in sodelavci. Neprimerna poteza!

 6. Rado Rado pravi:

  “Temeljna listina PEN namreč člane zavezuje, da se na vseh področjih zavzemajo za svobodo misli in izražanja ter za promocijo literature.”

  Kaj češ Stric, Janša 2013 ni več tisti Janša 1992. Že s tistim Labodjim spevom novinarstva, ki ga je udejanjal v letih 2005-2008 bi si zaslužil izključitev.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !