Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Pranger (pa ne pesniški, ampak davčni)

16.04.2013 ob 08:44, avtor jozeb

Ko preberem, da gre za »sramotilni seznam«, se le nasmehnem. Gre pač za tiste, ki ne plačujejo davkov. Kako jim to uspe je druga zgodba, ki pa spet veliko pove o državi v kateri živimo. Če ta ne uspe, ne zna ali ne zmore pobrati davkov za svojo blagajno, potem je jasno, da se lahko zateče tudi k takim balkanskim ukrepom, kot je javna objava dolžnikov, ki ji dolgujejo. To je prej krik nemoči, kot pa rešitev davčnega problema. Še sploh zato, ker je na seznamu tudi veliko takih, ki so zaradi največjih dolžnikov, kot npr podizvajalci, verižno potonili.
Za ostale je objava davčnih dolžnikov lahko zdravilna v toliko, da bomo zdaj vedeli s kom je potrebno biti izjemno pazljiv pri poslovanju, od koga je treba plačilo zahtevati vnaprej, ali se pač odločiti za konkurenco, ki posluje bolj transparentno.
Objavljeni dolžniki skupno dolgujejo milijardo evrov, od tega je vsaj polovica neizterljiva, ker so podjetja v stečaju, ker nimajo kje vzeti. Na Hrvaškem se po objavi seznama davčnih dolžnikov, dinamika plačevanja davkov ni bistveno popravila. Kako bo pri nas? Glede na nacionalni šport izogibanja plačevanju davkov in seveda po drugi strani na precej velike in nestimulativne davke, lahko sklepamo, da se veliko ne bo spremenilo.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 4 komentarjev

4 odgovorov

 1. stricmarc pravi:

  Takšen seznam bi bil morda sramotilen pri severnih narodih. Pri nas pa je vrlina in sposobnost, kdor zna opetnajstiti državo.

 2. igo pravi:

  Predlagam kar odškodninsko tožbo proti državi, zaradi kršenja 2. člena ustave, po katerem smo pred zakonom vsi enaki.

  Meni (sem s.p.) namreč pošljejo opomin pred izvržbo že po 14 dneh zamude pri plačilu prispevkov ali DDV. Teden dni kasneje pa blokirajo TTR.

  Davkarija je torej objavila dokaz proti sebi. Najbolje, da ga pravno dodobra izkoristimo, dokler so dokazi še javni.

  Nato pa skupaj nastopimo še proti dvigu DDV !!!

  Kot pošten davkoplačevalec se počutim kot tretjerazredni državljan, nad katerim vsaka mimoidoča baraba izvaja kršitev 2. člena ustave.

 3. Maj pravi:

  Bravo Igo.

  Navadnega državljana takoj zablokirajo.

  Sam nisem plačal 25 evrov za neko takso in sem takoj dobil izvršbo, kjer so mi pobrali čez sto evrov skupaj z vsemi stroški.

  Ne samo dolžniki tudi tisti, ki so jim tak dolg omogočili bi morali iti naravnost za rešetke.

 4. NoMercy pravi:

  ta seznam je SRAMOTA za ves Javni sektor!!
  ne, da se jim zniža plače za 5% — 5% je lahko dobijo.
  Pogrnili so vsi: DURS, finančno ministrstvo, profesorji (univerze), ki so svetovali tako spakedran sistem in ninterne akte, pravniki, … tožilstvo, sodišča … ja, tudi vrtci, ker so zgodbe tako stare

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !