Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Stojčeva kapelica v Prevojah

23.04.2013 ob 22:42, avtor jozeb

Leta 1999 sem poslikal Stojčevo znamenje v Prevojah tik ob magistralni cesti Ljubljana Maribor. Po 14. letih je prišel čas za njeno »obnovo«, pravzaprav bi bilo bolje reči, za osvežitev barv. Vremenske razmere na čelu s soncem, dežjem, soljo s ceste in podobnim, so slikam vzele nekaj svežine. Slike se sicer držijo čisto korektno, se ne luščijo, le barve niso več tako intenzivne kot so bile. Z lastniki smo se zato domenili, da jim bomo v tem letu dali nov sijaj.

Kako to doseči? Najprej se bom slik lotil z vodo in cunjo, da odstranim vso nesnago. Potem pa lepo počasi, slika za sliko, s čopičem in lopatico in novo plastjo barve. Ne bo šlo toliko za obnovo, kot bo šlo za ponovno poslikavo. Projekta se veselim in čakam prostih pomladnih in jesenskih dni. Poleti bi znalo biti prevroče za delo.

Naj povem, da je kapelico v sodobnem alpskem slogu projektiral Matej Kotnik. Kapelica je znotraj votla, kar pomeni, da zrak kroži in zato ni vlažna. Poleg tega stoji na štirih stebrih, ki držijo precej mogočno streho. Ta ponovno varuje kapelo pred nezaželeno vlago.

Kapela ima tri slike. Osrednji motiv je Prevojska Marija, ob straneh pa sta sliki sv. Vida in sv. Krištofa.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v kultura | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !