Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Koncert ob 20 letnici ponovnega delovanja ŠKG (Škofijske klasične gimnazije)

12.05.2013 ob 23:24, avtor jozeb

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je bil slavnostni koncert zborov in orkestra, ki delujejo v Zavodu sv. Stanislava. Mladi pevci, od osnovnošolcev do tistih, ki so že začeli profesionalno pot, pa so nekoč hodili na škofijsko, so pokazali svoje pevske dosežke pred polno dvorano, na čelu katere je tokrat sedel predsednik republike Borut Pahor. Ta je v svojem govoru pohvalil dosežke gimnazije in se hkrati zavzel za dostojno obeležitev prve mature, ki je v celoti potekala v slovenskem jeziku, pred natanko 100 leti v Zavodu sv. Stanislava.

V prvem delu so se predstavili člani otroškega pevskega zbora, ki deluje v sklopu Osnovne šole Alojzija Šuštarja z izborom otroških skladb. Nato so odlomke iz Webrovega Fantoma iz opere zapeli prvi letniki okrepljeni še z mešanim gimnazijskim zborom. V drugem delu pa je sledila prva izvedba novega dela Hvalnica stvarstva, ki ga je prav ob tej priložnosti napisal skladatelj Damjan Močnik. Ta je tudi dirigiral orkestru in zborom skupaj s solistoma, odlično sopranistko Kristino Bitenc in basbaritonistom Domnom Križajem. Bitenčeva se že nekaj let izpopolnjuje v tujini in trenutno poje v operi v Strasbourgu, Križaj pa ob študiju na ljubljanski medicinski fakulteti dela še prvi letnik solopetja na Akademiji za glasbo. Z njima sem posnel tudi kratek pogovor, ki bo v kratkem objavljen na radiu.

Bilo je lepo in navdihujoče. Ljudje so na koncu celo vstali in tudi na tak način pokazali, da cenijo rezultate opravljenega dela.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v kultura | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !