Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Angeli in demoni Toneta Pavčka

14.05.2013 ob 23:55, avtor jozeb
Končal sem sliko z naslovom »Angeli in demoni Toneta Pavčka«. Gre za sliko, ki jo bodo ob 60 letnici mature, še živi maturantje poklonili OŠ v Mirni Peči na Dolenjskem. Ta zdaj domuje v novi zgradbi in nosi ime po Pavčku, sicer rojenem v Šentjurju, leta 1928. Prvi razred je Pavček obiskoval v prostorih stare šole v Mirni Peči.
Slika sicer na več načinov kaže Pavčkovo povezavo z Mirno Pečjo in ljubkimi dolenjskimi griči, poraslimi z vinsko trto. Za njegovo levo ramo je silhueta nove, moderne šole, nad njo pa posnetek trga z znano Mirnopeško cerkvijo, ki so ji pred nekaj leti dvignili zvonik. Ob cerkvi je tudi mežnarija, v kateri je bila nekoč osnovna šola.

Za veduto Mirne Peči je silhueta angela, ki je lahko angel varuh, ali pač le naslov Pavčkove zadnje pesniške zbirke, ki je izšla leta 2011. Na sliki sicer najdemo še kar nekaj bolj ali manj skritih obrazov, ki po eni strani nakazujejo tematike Pavčkovih pesmi (npr Domače živali, Pijanost, Poganske hvalnice…), po drugi pa govorijo o osebnih angelih in demonih, ki so ga zaznamovali.

Sliko sem sicer ustvarjal s tehniko podslikav in nadslikav akrilnih barv na podlago, ki sem jih kasneje odtiskoval in pretiskoval. Slika tako deluje kot koprena, ki se lušči iz ozadja in v plasteh nakazuje postaje svoje simbolistične zgodbe. Likovno delo je mogoče umeti samo z daljšim zrenjem in vsaj minimalnim poznavanjem Pavčkovega literarnega opusa.

Pavčkova podoba je hkrati portret in simbol. Razodeva pa pesnikovo dobrodušno, nekoliko šegavo naravo, njegov pogled na svet in seveda mehkobo krajine, ki se je preslikala tudi v njegovo dušo.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v kultura | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !