Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Košnja

15.05.2013 ob 22:45, avtor jozeb

Kolega Aleš Čerin na svojem blogu Preprostost veliko piše o samooskrbi. Moram priznati, da je navdušil tudi mene. K še večjemu navdušenju za lastno preskrbo, je pripomogla še ga. Bratušek s svojo vlado in seznamom novih davkov ter programom konsolidiranja javnih financ…

Tako smo se odločili, da damo na dolenjskem podorati del travnika, ki smo ga doslej samo kosili. Posadili smo krompir. To leto krompirja za ozimnico (če bodo vremenske razmere ugodne) ne bo treba kupovati. Strošek 25 kilogramov semenskega krompirja je znan, koliko pa ga lahko zraste na novonastali njivi, bo znano tam nekje v  začetku avgusta. Prav zanima me, kaj lahko pridela neumni kmet.

Kljub vsemu pa je nekaj travnika še ostalo. Kosilnica je spet zapela. Oče je večkrat ponovil, da bi lahko s košnjo počakal še nekaj časa, a se zdi, da je bolje kositi enkrat več, kot pa se ubadati s previsoko travo za našo kosilnico.

Kmečko delo me je napolnilo z novo energijo. Kljub utrujenosti zaradi popoldanskega napora, sem se počutil odlično. Če je dan lep, če vse diši po sveže pokošeni travi, če pri tem pomagajo tudi mlajši člani družine, potem rezultat ne more izostati. In pridelek krompirja poleti, je v tem primeru popolnoma postranskega pomena…

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v osebno, splošno | 1 komentar

En odgovor

  1. Stric Marč pravi:

    Kar verjetno je, da bo kriza prinesla tudi nekaj dobrega. Človek se bo vrnil koreninam, družini in zaradi samoskrbe svejim kmečkim prednikom.
    Ko sem bil v času Hrvaške vojne ( ali pa morda takoj po končanju) na Korčuli, sem govoril z starejšo domačinko. Rekla je, da sta ta vojna in kriza prinesla tudi nekaj dobrega. Zopet so se mladi vrnili poljedelstvu in ribištvu. Prej je hotel vsak v treh mesecih zaslužiti od turizma toliko, da je dobro živel celo leto.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !