Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Zarote, ki to niso

24.05.2013 ob 11:44, avtor jozeb

Teorije zarote se ne izidejo. To se je pokazalo pokazalo že po nekaj urah, ko sem (včeraj) pisal o izginotju Hilde Tovšak. Gospa se je javila policiji in končala „podaljšani vikend“ doma. Brez velike zgodbe o zaroti, zgolj iz stiske in želje po svobodi. Ljudje smo z jeziki opletali zaman. Danes je sledil podoben manever.

Glede na pestro politično dogajanje ob sprejetju fiskalnega pravila in njegovem vpisu v ustavo, je (vsaj mene) precej presenetila naslovnica svežega Dnevnika. Prva novica dneva namreč ni politika, finance, reševanje države, itd, ampak da mora „Priljubljeni pater mora zapustiti Sveto Goro“. Malce neverjetno kajne? Takole pišejo vrli Dnevnikovci:

„Pater Bogdan Knavs je sredi prejšnjega tedna izvedel, da bo moral z julijem zapustiti mesto gvardijana frančiškanskega samostana na Sveti Gori. Konec julija odhaja v Šiško, v župnijo, od koder je na Sveto Goro prišel pred zgolj tremi leti. Razlogi za premestitev ostajajo skriti javnosti, a kaže, da gre za sankcioniranje do cerkvenih poslov kritičnega patra.“Tako novico na naslovnici res lahko objavi le nekdo, ki notranje cerkvenih zadev ne pozna (nič sploh, zero!), ali pa tisti, ki želi pozornost obrniti v neko popolnoma drugo smer.

Pater Bogdan Knavs se iz Svete Gore seli v Ljubljano. Dajmo malo razmišljat. Iz Svete Gore, kjer je romarsko središče, obljudeno večinoma ob sobotah, nedeljah in praznikih, se seli v prestolnico. V Ljubljano, kjer je že bil pred tremi leti in odkoder mu je bilo takrat težko oditi. P. Bogdana niso premestili v Avstralijo ali Ameriko (kamor bi ga morda radi), ampak v Ljubljano. Med ljudi, ki so ga imeli radi, med mlade s katerimi je po maši igral nogomet na igrišču za cerkvijo, tja kjer se je ukvarjal s pastoralo različnih župnijskih skupin. Tega na Sveti Gori ni. Skratka, če je to sankcija, nam dajte veliko takih sankcij.

Frančiškani imajo eno izmed redovnih zaobljub pokorščino. Že ko se priključijo redu, obljubijo, da bodo pokorni svojim predpostavljenim. In ko pride leto premestitev (in letos je tako leto), se pač posadke zamenjajo. Večinoma v soglasju s premeščenimi, kdaj tudi ne, kajti vsem ni mogoče ugoditi. To vzameš v zakup že z vstopom v meniško skupnost.

Včasih je oditi težko. Vem, da je p. Bogdan vsaj dve leti na Sveti Gori kar pogrešal Šiško, zadnje leto, se je to morda spremenilo. Vsekakor pa za vsem skupaj ni kakšne zarote. Upamo, da bo p. Bodgan še naprej, tudi v Šiški, kritično gledal na cerkvene posle in si z odločno besedo prizadeval za Resnico.

Novica z naslovnice Dnevnika je tako zgolj raca, ki naj seje dvom med verniki. Upam, da na ta „zarotarski“ nivo verniki ne bomo padli še s pobiranjem kakšnih podpisov proti njegovi premestitvi. Konec koncev bosta zdaj v Šiško premeščena kar dva bivša rektorja Marijanskih svetišč. Zelo dvomim, da bi vrla Šiška s Plečnikovo cerkvijo sv. Frančiška, postala nekakšno kazensko odlagališče kaznovanih frančiškanov…

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v splošno | 1 komentar

En odgovor

  1. NoMercy pravi:

    domišljija lahko divja, leti v stratosfero … dokler ne gre ze moje €.
    Potem postane vse realno.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !