Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

V Kočevski Rog

30.05.2013 ob 22:47, avtor jozeb

Na spravno spominsko slovesnost za po vojni pobitimi v Kočevski Rog, nas je v oddaji, ki jo pripravljam, povabil član Nove Slovenske zaveze Janko Maček. Spravna slovesnost bo v nedeljo 9. junija. Ob 11. uri bo začetek sv. maše, ki jo bo daroval novomeški škof Andrej Glavan. Po njej bo akademija s kulturnim programom, ki jo pripravlja Nova Slovenska zaveza.

Janko Maček je razmišljal o tem, zakaj je še vedno potrebno govoriti o Kočevskem Rogu in romati na ta tragični kraj slovenske zgodovine. Hkrati je povedal, kako se letošnji datum spominske slovesnosti 9. junij, ujema z dogodki pred 68. leti. To je namreč ravno dan, ko so se likvidacije končale in ni bilo več streljanja ter miniranja. Okrog jame je bilo vse tiho. Trije so se tisti dan rešili iz brezna v Macesnovi gorici: Milan Zajec, France Dejak in Franc Kozina. Živih je bilo sicer okoli deset, vendar pa ostali niso zmogli napora, da bi splezali na površje, kajti nekateri so bili v jami več dni…

Takole je sklenil svoje razmišljanje Janko Maček: » Pokol v Rogu so izvajali na skrajno krut in poniževalen način. Mlade fante, ki so še med vožnjo v Kočevje mislili, da gredo na delo, da vsaj lačni ne bodo več, so zvezali z žico in jih celo pot do morišča pretepali. Tudi to, da so se morali pred odhodom k jami sleči, je bilo skrajno poniževalno. Celo ruski boljševiki so poljske oficirje v Katynu streljali oblečene. O odpiranju že zaceljenih ran govorijo večinoma tisti, ki nočejo slišati resnice, ki hočejo prikriti ali vsaj omiliti zločin. Je bil morda Rog res samo napaka? Resnica prav gotovo ne bo ovirala sprave. Ravno nasprotno!«

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 6 komentarjev

6 odgovorov

 1. Rado Rado pravi:

  Žalostno!
  Visoko, previsoko ceno so plačali domobranci s svojo strateško napačno odločitvijo – kolaboracijo s silami osi.

  Morda bi se temu dalo izogniti, če bi vsaj avgusta 1944 poslušali velike tri in njihov poziv k prestopu k zaveznikom (Sklep Teheranske konference)

 2. Tomaž pravi:

  če ne bi držali z črnuharji in nemci se jim to ne bi zgodilo….

 3. jozeb jozeb pravi:

  Eh, Tomaž, malo bo treba zgodovino študirat…

 4. NoMercy pravi:

  @Rado in @Tomaž: ni šlo za “napako” – šlo je za genocid!!
  In v imenu “socialne revolucije”.

  Pozna se nam pa še danes, ker nimamo proaktivnih ljudi, ki bi znali delati in ustvarjati (kar so “domobranci” branili!!) :(

  potem smo pa dobili otroke komunajzarjev, ki so bili odličnjaki … in prevzemali vodilna in vodstvena delovna mesta … do sesutja SLO države danes.

 5. Rado Rado pravi:

  “@Rado in @Tomaž: ni šlo za “napako” – šlo je za genocid!!
  In v imenu “socialne revolucije”.”

  Bil je državljanski spopad. Beli so tolkli rdeče. Rdeči so tolkli bele. Pregled žrtev v Zborniku vojne in revolucije, Državni svet 2005, kaže na bistveno večje število žrtev na partizanski strani. Zato NoMercy, ne moremo govoriti o “rdečem” genocidu, ampak zgolj o naradodni tragediji: “Slovenec je moril Slovenca brata”.

 6. NoMercy pravi:

  @ Rado: pozabil si našteti še nemce in italijane, ki so pobijali partizane.
  Pa še narobe si me citiral – šlo je “socialno revolucijo”! (“rdeči” genocid si mi podtaknil … in za take podtike se seka glave)

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !