Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

JBTZ danes

31.05.2013 ob 23:05, avtor jozeb

Na današnji dan (31. 5.) pred 25. leti, si je nekdanji režim podpisal smrtno obsodbo. Tovariši v Ljubljani in Beogradu so napačno presodili trenutek. Najprej dve aretaciji, nato še dve, sta stvari v Sloveniji postavili na glavo. Mrzli in apatični Slovenci s(m)o šli na ulice. Začela se je doba zborovanj, javnih shodov in protestov.

Slovenski Partiji z Milanom Kučanom na čelu je sicer hitro postalo jasno, da so se zmotili, a je bilo že prepozno. Skala se je utrgala in nezadržno je drvela proti dolini. Partija je morala zatem le še blažiti škodo, ki jo je aretacija Janše, Tasiča, Borštnerja in Zavrla povzročila. To je sicer naredila več kot spretno, zato še danes stopicamo na mestu, a če bi bilo po njihovo, bi Jugoslavija obstajala še danes…

25 letnica je zato obletnica, ki se je velja spominjati, kajti to je bil tisti trenutek, od katerega nič več ni bilo tako kot prej.

Če se danes spominjam nazaj, se mi zdi, kot da bi nekdanja tajna policija, pravzaprav nekdanje partijsko vodstvo podcenilo dogajanje. »Pa saj se ne bo nič zgodilo!« Malce si bodo brusili jezike, potem pa bo spet vse po starem. In obsodbe ter zapor protagonistov, naj bi služili kot poduk, da se z partijo, vojsko in tajno policijo ne gre šaliti.

Pa ni bilo tako. Ljudi je morda še najbolj razjezilo, da so civilistom v Ljubljani sodili pred vojaškim sodiščem in to v srbohrvaščini. Pustimo to, da smo ta izmišljeni jezik takrat vsi govorili, pustimo tudi to, da je bil v igri tajni vojaški dokument, pomislimo na to, kaj je sporočal. Govoril je o možnostih uvedbe izrednih razmer, govoril je o discipliniranju ljudi.

Na to smo že skoraj pozabili. Prav na to sem se spomnil, ob tem, ko je policija danes po 25. letih popisovala ljudi, ki so se spontano zbrali na Roški. Ni šlo za shod, ki bi moral biti prijavljen. Šlo je za spontano zbiranje ljudi. Spomnimo se kdo in kje je prijavljal »vseslovenske vstaje«… Tukaj pa ni šlo za delanje nereda, ni šlo za nasilništvo, kjer bi policija morala posredovati, a je vendarle popisala nekaj udeležencev. Ne bom špekuliral zakaj, ampak bojim se, da bo učinek ravno nasproten tistemu, kar so hoteli doseči. Kot bi policija in za njo ministrstvo in vlada, podcenjevala ljudski naboj, ki se po 25 letih še kaže v spominu na takratne dogodke.

Morda se bodo pa zdaj začele kakšne drugačne vstaje. Bi bil 31. maj lahko začetek konca Alenke Bratušek in njene vlade. Začelo se je na Roški in Metelkovi. Se bo nadaljevalo pred vladno palačo in parlamentom? Bodo zdaj na plano prišli tisti, ki se jim zdi, da so bile takoimenovane »ljudske vstaje« le krinka za levi državni udar?

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 5 komentarjev

5 odgovorov

 1. Rado Rado pravi:

  “Slovenski Partiji z Milanom Kučanom na čelu je sicer hitro postalo jasno, da so se zmotili, a je bilo že prepozno. Skala se je utrgala in nezadržno je drvela proti dolini. Partija je morala zatem le še blažiti škodo, ki jo je aretacija Janše, Tasiča, Borštnerja in Zavrla povzročila.”

  Nakladaš Jože.
  Aretacijo, tajni dokument itd. je pripravila tajna policija JLA, tki. KOS. Le aretacijo samo so prepustili udbi.
  Kučan je bil skupaj z Janšo tisti, ki je predstavljal kost v grlu Beograda.

  JBTZ niso bili glavni protagonisti te zgodbe. To je bila široka fronta ljudstva, ki se je zganila ob aretacijah. Ljudstvo je tisto, ki si zasluži spomenik!

  Jože: “Bodo zdaj na plano prišli tisti, ki se jim zdi, da so bile takoimenovane »ljudske vstaje« le krinka za levi državni udar?”

  Levi državni udar? Tvoj besednjak Jože, tvoje “kurjenje” roškega sentimenta, je v maniri vatikanskega provokatorja. Omili vendar retoriko!

 2. David pravi:

  Rado, ti si sinonim za nakladanje. Ljudstvo samo ne bi storilo nič. Nekdo je moral podstaviti vžigalico. Brez vžigalice bi kres ostal nezakurjen.

 3. Rak pravi:

  Rado, se ti ne zdi, da je tole sklicevanje na ljudstvo že passe. Pa tudi tole vpletanje RKC v vsako pasjo procesijo ….. Ne razprodajaj vendar svojega intelektuma po devalvacijski ceni.

 4. Stric Marč pravi:

  Tudi danes v demokratičnih državah policija fotografira demonstrante. Danes je to lažje narediti neopazno, ko so mobiteli.
  Komunizem pa je padel tudi drugje po Evropi, čeprav niso imeli JBTZ.

 5. David pravi:

  StricMarč .. tole ta zadnje je podobna izjava, kot če bi dejal, da so se fašizma in nacizma rešili tudi drugje po svetu, četudi niso imeli partizanov. No ja, saj drži, a ne? Kdor se danes sklicuje na karkoli od tega, v resnici brani svoje interese, pridobljene skozi prejšnji režim.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !