Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Napad

15.06.2013 ob 23:30, avtor jozeb

Knjige Drage Potočnjak o namerni sestrelitvi pilota helikopterja v Rožni dolini med osamosvojitveno vojno, si ne znam si drugače razlagati, kot da gre za oseben obračun s Slovenijo, z osamosvojitvijo, z vsemi tistimi, ki so se na plebiscitu odločili za ločitev od Jugoslavije.

Vsaka vojna je tragična in odnese življenja krivih in nedolžnih. Ne smemo pa pozabiti, zakaj se je vojna začela. Ne smemo pozabiti, kdo jo je začel. Tudi ne smemo pozabiti, kaj smo takrat občutili.

Resnično sem zgrožen kakšne komentarje prebiram pod zgodbo o nesrečni sestrelitvi gazele nad Rožno dolino:

»Jansa je bil tiste dni podelan in je tekal s polnimi gatami iztrebkov naokol …«

»jasno, saj vam pravim, kako je desnica nameščala incidente in jih pripisovala JLA . tudi policaja na ptuju je ustrelil v glavo “policaj”, krivdo pa prevalili vojakom v kasarni itd.pa dimnikarja v mariboru…………še vam bo jasno, zakaj je janša razorožil slovensko TO. zato, če ne bi uspela takratna prevara o napadu JLA na slovenijo, potem bi slovenci sami branili domovino pred sovražniki izven jugoslavije. pa smo pač nasedli in verjeli, in sedaj smo oropani,lačni in goli«

»sploh se ni treba spraševati zakaj so sestrelili helikopter.ker odgovor je na dlani – majer in bavčar sta hotela v svoji bolestni maščevalnosti totalno vojno z jla.ljubljančani imajo srečo,da so poveljniki enot zavrnili ukaz (zahteva majerja) da se napade vojašnice v mostah,šentvidu in na metelkovi kar bi za pripadnike TO pomenilo smrt za ljubljano pa razdejanje z mnogimi žrtvami.«

Po dobrih dvajsetih letih od osamosvojitve smo prišli do tega, da sami kriminaliziramo osamosvojitveno vojno. Vojno, ki je nismo mi začeli. Vojno, ki je bila dolgo časa načrtovana. Vojno, ki naj bi nazaj naplavila eno samo resnico, eno samo stranko, enega vodjo in veliko tajno policijo. Če te vojne takrat ne bi dobili, bi imeli podoben scenarij, kot so ga imeli Hrvati in prebivalci Bosne.

Takrat ni bilo desnice in ni bilo levice, bili so le tisti, ki so hoteli svobodo in tisti, ki so to preprečevali. Zakaj so se tanki prevažali mimo naših oken? Zakaj so lokalni poveljniki grozili z miniranjem skladišč orožja?

Danes pa anonimni, neizobraženi, nekultivirani, pisači brez zgodovinskega spomina kalijo vodo naše osamosvojitve. In knjiga, kakršna je ta, ki je pravkar izšla, avtorice, katere lajajoča politična stališča so odmevala v podhodu Cankarjevega doma lanskega februarja, k temu le prilivajo bencina na ogenj. Kakšen je pravi namen izzida knjige Skrito povelje nekaj dni pred obletnico osamosvojitvene vojne? Je mar naključje, da je izšla pri založbi Sanje? Njen direktor ja organizira različne Protestivale in ne skriva svojih političnih simpatij?

Ukradli so nam spomin. Zgodovinski spomin. In mi samo stopicamo okoli. Nimamo svojih junakov, nočemo poznati svoje zgodovine, poleg vsega pa smo neskončno žleht. In res ni čudno, da se nam vsi po malem posmehujejo. Ker smo čudaki!

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !