Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Verdi in Wagner

20.06.2013 ob 00:51, avtor jozeb

Otvoritveni koncert Poletja v Stari Ljubljani je bil v znamenju dveh 200 letnic rojstva, skladateljev, ki sta spremenila pogled na operni svet, Giuseppa Verdija in Richarda Wagnerja. Na Kongresnem trgu so pevci peli operne arije in nam prikazali vso različnost dveh glasbenih velikanov.

Prvi del v katerem so zazvenele arije iz oper Nabucco, Rigoleto, Macbeth, Trubadur,…je bil posvečen Verdiju, drugi z Lohengrinom, Letečim Holandcem, Mojstri pevci Nurnberškimi…pa Wagnerju.

Koncert je bil odličen že zaradi primerjave, ki jo je poslušalec dobil. Če je Verdijeva glasba na nek način v znamenju ljubezenskih čustev in strastnega preigravanja večnih ljubezenskih tem, potem je Wagner precej bolj »moški« in vojaški. Žal je bil Wagner pri nas v časih pred osamosvojitvijo skorajda »persona non grata«, kajti (po krivici) se ga je povezovalo z nacizmom in njihovimi idejami. Morda je razliko v glasbenem slogu mogoče pripisati tudi narodni različnost. Italijani so bolj eruptivni, strastni in se hitro razburijo, za razliko od Nemcev, ki slovijo kot hladni in umirjeni, predvsem pa radi korakajo. In Wagnerjeva glasba ima v sebi nekaj vojaškega, korakajočega.

Pevci so nas posladkali z dobrimi glasbenimi nastopi. Posebej bi omenil nastop sopranistke Urške Arlič Gololičič in mladega basbaritonista Domna Križaja, ki sta si zaslužila daljši aplavz in dvakraten poklon pred publiko.

Še to naj povem, da nas je v začetku vse nagovorila premierka Alenka Bratušek, ki je v svojem govoru zvenela zelo pobožna in katoliško pravoverna, saj je omenjala tako vero, kot upanje in ljubezen, pa še vrsto drugih Cerkvenih prispodob od oltarjev do večnega življenja. Če predsednica vlade govori v takih podobah, potem to bržčas lahko pomeni le, da je prišel čas, ko nas lahko rešijo le krščanske kreposti.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v kultura, politika | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !