Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Obeležje JBTZ izginilo

4.07.2013 ob 23:53, avtor jozeb

Ponoči so na Roški cesti ukradli spominsko obeležje afere JBTZ.

Ni kaj, to je nedvomno dejanje vredno herojev.  V temi noči so pojavili uporniki, nasledniki najbolj avantgardnih NOB-jevcev, gotovo kot kakšno društvo PGC, ki je po temeljitem premisleku spoznalo svojo skrivno misijo. Mislim, da lahko krivce za to dejanje policija išče med udeleženci stožiškega OF-arskega mitinga, kjer so udeleženci jasno povedali, kaj si mislijo o samostojni slovenski državi in po čem se jim kolca.

Spomnim se kako so bili nekateri užaljeni, ko so se pojavile pobude, da bi umaknili spomenike nekdanjega totalitarnega sistema, ki jih je kar nekaj. Od spomenika revolucije, pa lajajočega Kidriča in Kardelja v množici brezimnih likvidatorjev, vosovskega likvidatorja pred Slavijo… »Ne, tega pa ne smemo storiti, to je ja naša zgodovina in narod, ki ne spoštuje svoje zgodovine, ni vreden prihodnosti…«, so nas takrat napadali tisti, ki so uspeli zaustaviti demokratične spremembe na pol poti.

In kaj lahko rečemo zdaj? Smo zdaj kaj bližje svoji prihodnosti, ali bi nekateri radi le spolirali našo preteklost in jo naredili lepo, kot sliko Doriana Greya? Ne bo šlo… Za njeno na zunaj spolirano ostjo se skriva več kot gnila notranjost. In Edvard Kardelj pač ni nič drugega kot tat, ki si je prisvojil znanstveno delo nekoga drugega in morilec, ki je pod depešo 25. junija 1945, pozval k hitrejšemu »čiščenju« političnih nasprotnikov.

Slovenci smo takim praksam leta 1990 odločno rekli NE! Na prva mesta smo postavili svobodo, demokracijo, človekove pravice in jasen upor totalitarni logiki. Zaradi tega so bili nekateri obsojeni pred vojaškim sodiščem, v tujem jeziku in konec koncev so kazen tudi odsedeli. Pomnik tega je bilo obeležje na Roški. Zdaj ga ni več.

Le zlovešči HA-HA-HA, spominja nato, da se je takrat na tem mestu dogajalo nekaj ključnega. Po 22. letih ni od tega ostalo kaj velikega. Le mali tatiči se skrivajo v zavetju noči, izmikajo stvari (celo spomenike) in si mislijo, da je to znamenje upora.

Kakšnega upora neki? Primitivizma, ki bo sprožil reakcijo na drugi strani.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 8 komentarjev

8 odgovorov

 1. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  vidiš jože, v tem je pa problem slovenije. nekdo izvede nek vandalizem, nihče še ne ve kdo in zakaj, razni jožeti pa to takoj zagrabijo kot priložnost za ideološko pridigo, s katero naučeno in predvidljivo napadajo svoje ideološke nasprotnike, njihove vrednote in seveda vse tisto, kar jim pač v naši zgodovini ni všeč, čeprav nimajo s tem nobene zveze.

  pri tem pa seveda pozablja, da je bil upor na roški in tudi kasneje osamosvojitev posledica želje in truda vseh slovencev, tudi tistih, ki morda ne delijo tvojih vrednot in pogledov in ki si baje nazaj želijo totalitaristično YU.

  tako ta primitivec obsoja primitivce. ja, to nas bo še daleč pripeljalo.

 2. Stric Marč pravi:

  Če sem prav razumel, zadnji stavek napoveduje podobni primitivizem na drugi strani, kar pomeni praktičen odklon od Kristusovega nauka.

 3. jozeb jozeb pravi:

  Stric Marč, prizanesi prosim z moraliziranjem na račun Kristusovega nauka.
  Nekoliko me že utruja, to igranje na vest, kaj bi jaz moral, kakšen je Kristusov nauk in kakšno bi bilo njegovo zadržanje, iz ust tistih, ki se na njegov nauk do konca požvižgajo…

 4. Stric Marč pravi:

  Svoje ljubiti in sovražiti nasprotnike znajo tudi pogani.

 5. hm pravi:

  a to so odstanili ploščo, ki slavi enega podoficirja zločinske JNA, enega propadlega knjigarnarja, enega maoista in člana predsedstva skoja ter enega pralca denarja, ki so ga nakradli komunajzarji?

 6. Filozof pravi:

  Vse ga imam že poln kurac, men zmankuje že za hrano!

 7. Rado pravi:

  “Mislim, da lahko krivce za to dejanje policija išče med udeleženci stožiškega OF-arskega mitinga”

  Ne Jože,
  jaz sem bolj naklonjen misli, da je tablo dal odstraniti Janša sam. Dvigovanje vetra okoli izginule table mu namreč ustreza. Ljudje ne razmišljajo toliko o njegovih barabijah. /težko si predstavljam Bratuškovo, ali Stanovnika s trenblicem. Jankovića pa sploh ne, saj vemo, da mu tehnika ne gre/

 8. maticko pravi:

  enkrat v zgodovini je bil že uspešno uporabljen vandalistični trik, za diskreditacijo in likvidacijo nasprotnikov.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !