Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Strah je velik

25.08.2013 ob 21:47, avtor jozeb

Več dni so se že vrstili napadi na slovesnost v Rovtah ob 20. letnici postavitve farne spominske plošče, na kateri je zapisanih 218 imen po vojni pobitih domačinov. Temu so organizatorji v Rovtah pridružili še 70. obletnico domobranstva ter Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.
Nekoga je to zelo zmotilo in vreti je začelo najprej med politiki pravovernih strank, nadaljevalo se je v medijih in končalo s protestom na polovici poti med Logatcem in Rovtami, ob partizanskem spomeniku na Židovniku, kjer sta proti zbranim v Rovtah rohnela zgodovinar Jože Pirjevec in predsednik stranke TRS Matjaž Hanžek. Protestirali so z jugoslovanskimi zastavami in demagoškimi napisi, kakršne smo videvali v 70. letih prejšnjega stoletja. Hanžek bi tiste, ki so se v Rovtah zbrali kar zaprl, saj je po njegovo, taka manifestacija kazniva, ker rehabilitira domobranstvo… Borci pa so se zbrali tudi pri Moravčah, kjer je »pridigal« Janez Stanovnik. Med drugim je zbranim povedal celo, kaj si o naši Cerkvi in škofih misli papež Frančišek.

Pa kaj je zbrane borce in ohranjevalce kulta totalitarizma, nekdanje države, socializma in njihove svojce, tako zmotilo? Jim je po uspešno organiziranem mitingu v ljubljanskih Stožicah, kjer so s premierko na čelu in vrsto ministrov ter vodilnih članov vladajočih strank, bivšo upokojeno nomenklaturo…, peli bandiero rosso in pljuvali po Evropi in evropskih vrednotah, zrasel greben? In zdaj drugim niti zbiranja, zborovanja in žalovanja več ne privoščijo?

Kaj jih tako moti, da so sprožili tako kampanjo proti? Nekaj tisoč ljudi na maši, kjer jih nagovori predsednik opozicijske stranke, res ne bi smel biti problem. Konec koncev, gre za spomin na 218 po vojni pobitih domačinov. So bili res vsi zločinci? Je kdo od protestnikov kaj rekel na to temo? Ni?

Kajti če ni, je to samo znamenje, da se jim še danes zdi, da so s pobojem naredili prav. Da je bilo po koncu vojne ljudem, ki so se šli v Logatec javit novim oblastem, brez sodbe in dokazane krivde dovoljeno vzeti življenje. Še več, da moramo tudi danes o tem govoriti tako, kot so si to že takrat zamislili dežurni apologeti zločinskega sistema in njihovi nasledniki.

Očitno je strah pred drugačnimi pogledi res velik. Strah, da je od nekdaj junaškega NOB-ja ostalo le okostje preračunljive bitke za oblast ne glede na žrtve in krvava revolucija, ki ni izbirala sredstev. Danes v Rovtah ni nihče rehabilitiral domobranstva. Danes so tam govorili le o krvavem partizanstvu. Pirjevec in Stanovnik bi že enkrat lahko rekla kaj na to temo!

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 5 komentarjev

5 odgovorov

 1. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  se strinjam. teh protestov sam ne razumem in ni mi jasno, zakaj je glede tega nastal tak halo. meni osebno se zadeva na način kot jo podporniki hočejo prikazati že v osnovi tako smešna, saj iz samih sebe delajo norca, da res nima smisla proti temu še protestirat. ker če na isti proslavi nekdo časti spomin na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, hkrati pa slavi obletnico politično vojaškega gibanja, ki je bil del totalitarnega in avtoritarnega režima, torej nacističnega tretjega rajha, potem je jasno, da ti ljudje niso ravno zdravi na umu, oz. da so tako ideološko zmrcvarjeni, da dejansko še sami ne vejo, kaj počnejo. in taki reževi se morajo človeku smilit, ne pa da se proti njim še nekaj protestira.

 2. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Kakšno sprenevedanje?!!! Jah, kaj neki lahko kogar koli pri zdravi pameti neki moti? Pa res, kaj neki, a ne??? Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov zlepit skupaj z obletnico domobranstva je neumnost in hinavščina brez primere, pa tudi moralni zločin. Sprenevedanje, kako ob slavljenju 70. obletnice domobranstva bojda nihče ni slavil domobranstva, ampak le kritiziral zločine povojnih pobojev s strani partizanstva, je neprebavljivo!!! Čemu potem slavljenje obletnice??? Na evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov se vendar po logiki stvari obsoja tudi kolaboracijo z nacizmom. Upor proti komunističnim grehom pač ne pomeni avtomatskega paktiranja z nacizmom. Dajte se že zmenit, kako razumete kaj in se odločite, ali slavite domobranstvo ali obsojate grehe vseh totalitarnih režimov in njihovih “podružnic”, kar je domobranstvo pač bilo. S to potezo se je pa skupina tam praznujočih in še posebej Janša tako zasral, da se bolj ne bi mogel. Predvsem zaradi prozornega sprenevedanja. Oh, joj, smo pač pridružili ta praznik, pa še tisti, joj, bi morda dodali še enega … khm … Žalostno je opazovat tako spodletel in prozoren poskus prebrisanosti. To neokusno podcenjevanje plebsa do onemoglosti. No, saj mogoče si to zasluži, a dejanje je vseeno tragikomično naivno izpeljevano. Kar nerodno mi je opazovat take prevale.

 3. stricmarc pravi:

  Seveda ni na proslavi nihče rehabilitiral domobranstva. Tako hitro pa le ne gre. Vendar če pozorno prebereš janšev govor, je poskus očiten. Gre celo za to, da bi se domobranstvo prikazalo kot borbo za demokratične vrednote.

 4. Rado Rado pravi:

  Stric Marč,
  pa ti verjameš samemu sebi?
  Že dejstvo, da je proslava bila, je ukrep rehabilitacije.

 5. Stric Marč pravi:

  Rado. Za rehabilitacijo je premalo le janšev govor in bučna proslava. Tudi ni dovolj le pravni akt. Sprejeti jo mora ljudstvo in navezadnje tudi mednarodno okolje.
  Seveda pa ob slikanju domobranstva kot borbo za demokracijo in partizanstvo kot Stalinove razbojnike ne bo šlo.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !