Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Največji skok Blanke Vlašić – spreobrnjenje

1.09.2013 ob 23:41, avtor jozeb

Morda ste že slišali, da se je znana hrvaška atletinja Blanka Vlašić spreobrnila, da zdaj redno hodi v cerkev in si ne more več predstavljati življenja brez Jezusa. ”Ona Blanka?” Da, ona Blanka, ki jo poznamo iz TV-zaslonov in ki je svoje življenje, svoj obstoj, enačila z uspehom na tekmovanjih. In potem je prišlo do poškodbe, z njo pa se je odprlo popolnoma novo poglavje v njenem življenju, piše na hrvaškem katoliškem blogu Magnifikat. Ta novica je bila očitno tako zanimiva za hrvaško občinstvo, da so jo objavili tudi nekateri mediji. Tam sem jo našel in prevod posredujem tudi med svojimi zapisi…

Blanka je pred dnevi o svojem spreobrnjenju spregovorila učiteljem verouka na javnih šolah (ja, tudi to imajo Hrvati) zbranim na katehetski poletni šoli.Kot pri večino njenih vrstnikov je bila birma zanjo prelom s Cerkvijo. Svoje pričevanje je Blanka začela s solzami v očeh in z besedami: “Sram me je, kar sem bila taka… sram me je, kar sem Bogu nenehno obračala hrbet… a vendar sem nekako vedela, da je bil On ves čas tu.”

Vse se je začelo s poškodbo. Zaradi neprestanih bolečin je drsela vse globlje v depresijo. Skušala je razumeti, da se ji to dogaja zato, ker se je tako zelo poistovetila z uspehom. Obstajala je le v kolikor je bila uspešna. Če ni bila uspešna se je najraje ”za tri dni zaklenila v sobo, da je nihče ni ne videl in ne slišal.« »Skakanje bila moja identiteta,« pravi. Brez uspeha se ni počutila potrjena. Stanje depresije se je tako povečalo, da je čutila ogromen pritisk v prsih, zaradi katerega je komaj lahko dihala. V glavi je že imela sliko o najtežjih oblikah bolezni. Z nikomer se ni imela želje pogovarjati ali govoriti o poškodbi, o bolečinah, o tem kaj preživlja .

Pa jo nekoč je poklical prijatelj in rekel: »Zate sem na Poljudu prižgal svečo v čast svetemu Antonu.« Kasneje je razmišljala, da bi to tudi sama lahko to storila, če se morda da kaj popraviti. In je šla, brez neke osebne molitve, »prižgat svečo… vsak dan dva meseca zapored«. Toda nič se še ni zgodilo, ampak kot da je bilo tudi to priprava na spreobrnjenje.

Njeno spreobrnjenje je povezano s spreobrnjenjem njenega brata, ki se je prav tako dogodilo med športno poškodbo. Mimogrede se mu je potožila na treningu, kako jo boli. On pa se ji je približal in začel govoriti o Bogu.

»Moj brat Marin, meni govori o Bogu?« »Pa on za to ni kompetenten«, je pomislila, ko se mu je najprej čudila. Ampak pravi: »Če bi vi takrat slišali mojega brata, potem bi vam bilo vse jasno«. Kar naenkrat je začela jokati in jokati… in je jokala, kot pravi, tri dni. Njen brat je postal popolnoma druga oseba. Takrat se je tudi sama začela vse bolj obračati k Jezusu.

Tisto kar jo je v nekem trenutku silno vzradostilo, je bilo spoznanje, da ji ni treba nositi »nevarne maske«, ki straši druge okoli nje. Rekla je, kako se ji zdi, da so bile njene tekmice na stadionu tako prestrašene, ko so videle njeno pojavo, da so morda (pravi v šali), že zato skakale slabše. Ko je to spoznala je postala srečna, da je lahko ponižna. Kot da ji je nekdo nekoč naložil potrebo, da mora biti vedno močna in samozavestna. Ob spreobrnjenju pa je spoznala, kako osvobajajoče je, ker je lahko slabotna.

Blanka Vlašić je spregovorila tudi o tem, kako je ob neki priložnosti v Parizu pred prihodom na stadion molila skupaj z dvema drugima tekmovalkama tako, da so se skupaj držale za roke. Ostalih devet pa je stalo ob strani. Na tem tekmovanju so takrat bile prav te tri, prva, druga in tretja. »Ni nujno, da to kaj pomeni«, je še dodala Blanka, ki se zaveda, da Božja volja ne more biti vedno medalja. Da, je dodala, naslednjič so se tudi ostale pridružile molitvi in tako ugotavlja, da je v športu, med tekmovalci, veliko področje apostolata .

Kot rezultat Blankinega in bratovega spreobrnjenja se je zgodilo še nekaj velikega v njihovi družini. Njena starša sta se pred nedavnim, v mesecu juliju, po tridesetih letih civilne poroke končno poročila tudi cerkveno.

Med pričevanjem o veri je Blanka večkrat težko zadrževala solze in s tem javno pokazala, da je prišel čas, ko lahko odvrže svojo masko, ki ji ni dopuščala, da bi bila tisto, kar je v globini njene duše, ne glede na zmage in poraze, da je Božji ljubljeni otrok.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v iskrica, splošno | 17 komentarjev

17 odgovorov

 1. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  ja, ob tem se spomnem na Allyson Felix. ameriško šrinterko na 100 in 200m. na olimpijskih igrah je bila zlata, skratka je ena izmed najboljših šprinterk vseh časov s kupom medalj z vseh večjih tekmovanj. in je tudi verna in to očitno zelo, saj v nobenem intervjuju ne pozabi omenit boga in kako mu je hvaležna in kako je bog za vse zaslužen. no, na zadnjem svetovnem prvenstvu, kjer je bila tudi ena izmed favoritinj za zmago na 200m, je po približno 50m je končala na tleh s poškodovano nogo in so jo pač morali s steze odnesti. prvo, na kar sem takrat pomislil je bilo ravno to – kje je bil njen bog?

  vera je seveda lahko velika psihološka in čustvena opora, ampak po drugi strani je seveda tudi veliko slepilo.

  eden najboljših troskok skakalcev vseh časov jonathan edwards je bil goreč vernik. pred vsakim nastopom je tudi molil, saj je verjel, da mu to dalo tisto pravo moč, da iz sebe iztisne največ in zmaga. no, po koncu kariere je začel o teh stvareh bolj razmišljati, saj pravi, da je imel nekako več časa, ni bil več tako fokusiran, kot je moral biti kot športnik in se je tudi spreobrnil, seveda v nasprotni smeri. dejal je pa tudi naslednje:

  “My prayers were always that God would give me the strength to do the best that I could do. Somehow athletes feel it’s a lucky charm,” he said.”

  “They believe that if they believe in God, He will give them the strength to win.”

  “That has to be a nonsense – why would God be concerned with the outcome of a sporting contest?”

  “When you look at the world and there are people starving and dying and suffering, is God going to be so concerned about the outcome of an athletics contest?”

  “My guess is not. Why would He intervene in something that is just a game?”

  tiste molitve in vera v boga so mu zagotovo lahko pomagale, da se je pač na tekmo ustrezno fokusiral, da je dobil nek občutek, da pač pred svojim izzivom ni sam, torej šlo je za neko motivacijsko in psihološko oporo. ampak očitno se je potem le zavedal, da je vse skupaj pač neka iluzija in da je bilo vedno vse odvisno le od njega samega. morda allyson felix in njej podobne to spoznanje še čaka ali pa tudi ne.

 2. SLOVENC pravi:

  Pametna punca.

 3. ggg pravi:

  “That has to be a nonsense – why would God be concerned with the outcome of a sporting contest?”

  heheh.. ja.. točno to.. in če bi bil zakrbljen za tako malenkost, res zakaj ne poskrbi za vse tiste nepotrebne žrtve prometnih nesreč in ostalega sranja..

 4. Dajana Dajana pravi:

  ggg… zato, ker… če bi Bog poskrbel za vse, ja kaj pa bi potem delali mi? Zakaj bi bile bolnišnice, policija, avtomobilska industrija, avto-šole, cestarji itd.itd. Kaj bi potem delali, če bi bilo vedno vse lepo?

  Zato pa mora biti grdo, da se vidi, kaj je lepo. Če ne bi bilo grdega, mi sploh ne bi vedeli, kaj hočemo.

 5. ggg pravi:

  hehe.. dajana.. ja.. če pa mormo mi sami zase poskrbet, pol pa res ni razloga, zakaj bi moral nekoga prosit za kako stvar/stanje..

  pa se neki.. kar si napisala je ravno to kar vi verniki verjamete, da bo bog naredu po vasi smrti..

 6. Nik pravi:

  Zakaj bi Boga – med drugim stvarnika vesolja, miljarde planetov, triljonov bitij itd… – zanimalo kar koli človeškega? Iz nekega zakotnega planeta, v zakotnem rokavu neke zakotne galaksije? Ljudje so mu – če obstaja – manj kot nam mravlje.

 7. Dajana Dajana pravi:

  Nik… Jaz razumem Boga kot Vesolje. In Vesolje se razvija tako, da si mi … mravlje nekaj zaželimo in potem mora Vesolje to izpolniti. To je tak odnos med nami in Vesoljem, privlačimo se. :) To je razlog, da se Vesolje nenehno širi in da smo večni.

  ggg

  Ne vem, če sem razumela tvoje vprašanje… ampak Vesolje oz. Bog je zato tu, da izpolnjuje naše želje. :) Seveda pa moramo biti mi za to, kar prosimo pripravljeni – se pravi, moramo biti v vibraciji svoje želje.

  Npr. Če si želimo več denarja in smo obenem prepričani, da ga nismo vredni, ga ne bomo dobili. Moramo biti v stanju čiste vibracije in potem dobimo to, za kar smo prosili (= Prosite, dano vam je. Trkajte, odprlo se vam bo).

 8. ggg pravi:

  res.. vesolje kot samopostrezna.. sam zaželet si je treba… dobr dobr… si predstavljaš, kako si ljudje zaželijo se kako minuto žiljenja tik pred smrtjo.. in.. vesolje jim da al je rezultat mal drugacen?

  mislm.. dejte no.. mal se zresnte..

 9. Dajana pravi:

  ggg

  Popolnoma resno: Vesolje je samopostrežna trgovina in Vesolje obstaja zaradi nas in ne obratno.

  V bistvu je tako – mi ljudje (in ljudje na drugih planetih, seveda nismo samo mi osebki na našem planetu, galaksij je na milijone in milijone) smo “leading – edge” – vodilni rob Vesolja.

  Mi smo zaradi Vesolja tu in Vesolje je zaradi nas. ne da se nas ločiti enega od drugega. Neprestano se spreminjamo in širimo.

  Vesolje se širi zaradi naših želja. To nam je v naravi.

  Seveda pa zaradi dolgoletnega oz. dolgo-stoletnega programiranja in zaradi napačnih prepričanj težko dojamemo, kakšno vlogo ima Vesolje in zakaj smo pravzaprav tu.

 10. ggg pravi:

  ok.. cist resno.. kaksni so tvoji dokazi za tele trditve?

 11. Nik pravi:

  Ne, panteistični bog je brez veze (Bog = Vesolje). Potem si ali materialist, ali pa je Vesolje razumno, oboje se mi zdi čudno.

  Bog, če obstaja, je ali panenteističen (na hindujski način) ali pa je transcendentalen in hkrati ločen od vsega ustvarjenega (na krščanski način) – ali pa nekaj čisto desetega, kar še sploh ne poznamo.

 12. Dajana pravi:

  ggg

  Dokazi za kaj= Da ti obstajaš ali da Vesolje obstaja? :D

  Po Basharju obstajajo 4 zakoni Vesolja:
  1. Mi obstajamo in vedno bomo v nekem smislu obstajali, a v različnih oblikah.
  2. Vsi smo eno, eno smo vsi.
  3. Kar daješ ven, to dobiš nazaj.
  4. Sprememba je edina konstanta, razen za prve tri zakone.

  Drugače pa jaz poslušam učitelje o tem, Abraham-Hicksa in Basharja, ravno danes sem odgovarjala v zvezi z Basharjem na mojem blogu – poglej. Sicer pa je bil na twitterju danes dan Basharja – tudi poglej. :D

  Nik: Boga jaz definiram kot Vesolje. Vzamem pa definicijo od Abrahama, ki pravi, da se Vesolje nenehno širi s tem, da odgovarja na naše želje. V bistvu je treba vedeti, o čem govorimo in najprej definirati, kaj sploh pomeni Bog, Vesolje itd. Zame je to eno in isto. In vsi smo sestavljeni iz energije. In vsi večno obstajamo. In se nenehno širimo. In kar oddajamo, dobimo nazaj…

 13. ggg pravi:

  “Mi smo zaradi Vesolja tu in Vesolje je zaradi nas.”
  res?? tole mal dokazi, ker res nism opazu, da je vesolju kaj mar, ce obstajamo al pa izumremo.. (99% vrst, kar je zivelo na zemlji, je ze šlo.. )

  “Vesolje se širi zaradi naših želja. To nam je v naravi.” res?? kak si do tega prisla, al je samo tvoja želja taka, da se vesolje širi zaradi nas.. Jst recimo, si ne zelim da se vesolje širi… kaj zdej.. Katero željo bo vesolje upoštevalo? Mojo? Tvojo?? Obe??

 14. Dajana pravi:

  Gospod ggg… obstajajo knjige na temo… Nassim Haramain recimo dokazuje, da je sončni sistem, ki smo se ga učili v šoli drugačen, je v obliki spirale (tako, kot se širi Vesolje). Jaz študiram učitelje, ki sem ti jih zgoraj navedla.

  Ne bom ti dokazovala ničesar. Knjige v roke in študiraj! Oz… jaz učitelje poslušam na youtube.

  Res je, da je veliko vrst izumrlo, ostalo pa se vedno razvija naprej. Ta trenutek, 8 milijonkrat na sekundo. Tako kot ta trenutek umirajo ljudje. In ta trenutek se rojevajo, zelo

  Ti ne želiš, da se Vesolje širi? Potem ne želiš obstajati. Obstajaš pa, to je prvi Basharjev zakon. ;) Tega ne moreš spremeniti. Če ne bi obstajal, bi bilo konec Vesolja, tako pa ni, saj se neprestano širi.

  Nočeš, da se Vesolje širi? Potem moraš zbrati večino prebivalcev Vesolja in jih prepričati, da mislijo enako in Vesolje bo ugodilo tvoji želji.

  Tvoja želja je moj ukaz!

  Abraham-Hicks tukaj govori o Bogu: http://www.youtube.com/watch?v=e1qc6i8ouzA

 15. ggg pravi:

  glede nassim haramina
  evo linka http://azureworld.blogspot.com/2010/02/nassim-haramein-fraud-or-sage.html

  kaj fiziki in matematiki pravjo glede njegovih “teorij”..

  ti lahko študiraš kar koli, samo ni vse res kar piše v knjigah.. ti manjka neke kritične distance do tega kar preberes in potem širiš nesmisle.. res ni potrebno fantazirat… realno vesolje je dovolj zakomplicirano in ne potrebuje neke magije. Če se hočeš počutit pametno, vredu, samo dej res prosim študiraj dela in teorije, ki so bazirana na realnosti in podprte z preverljivimi dokazi..

  sam stavek “vesolje se širi zato, ker tako zelimo” je en čisti bulšit.. kr neki.. nimas nobenga dokaza za to..

 16. Dajana Dajana pravi:

  Čaki mal… a ti si kakšna Vrhovna Komanda in ti boš določal, kaj lahko kdo študira, kaj lahko kdo bere ali kje se lahko informira in kje ne?

  Ti, ki se še podpisat ne upaš, boš meni pamet solil? :cry:

  Potem pa študiraj, kar se tebi študira in pusti druge, da si mislijo svoje! A sem jaz rekla, da moraš misliti tako kot mislim jaz? Jaz sem samo odgovarjala po svoji vesti na tvoja vprašanja!

  Predvsem moraš prepričati ljudi, da živijo samo enkrat in da se Vesolje ne širi! :D

  Ajt, ne bom več zgubljala časa s prepričanimi!

 17. ggg pravi:

  Ti, ki se še podpisat ne upaš, boš meni pamet solil?

  DA… jst ti bom pamet solil.. ker tvoja pamet je polna smeti in kvazi znanstvenih trditev, ki niso podprta z nobenim realnim dokazom.. navadne smeti, nevredne razmišljajočega človeka.. tvoje misli so še ena različica vere v nekaj čarobnega..

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !