Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Primorska priključena partiji

15.09.2013 ob 23:26, avtor jozeb

Ob znani scenografiji petokrakih zvezd in Titovih portretov, s starimi znanci nekdanjega sistema in tudi liki, ki so »zacveteli« v zadnjem času, kot je npr. Milan Baretić, s parolami kot je »naši dragi partizani«, s taborniki in gimnastičnimi nastopi v luči nekdanjih »dnevov mladosti«, so levičarji (namenoma ne bom napisal Primorci, saj bi s tem užalil vse tiste, ki jih tam ni bilo) slavili državni praznik ponovne priključitve Primorske k matični domovini.

Ko sem opazoval slike iz Lipice, tudi transparent, »Tito heroj, J. Janša pa navaden gnoj«, me je bilo v dno srca sram, da smo vsi člani istega naroda, da ne zmoremo delovati v duhu povezovanja, ampak nas naprej poganja le sovraštvo, zamera, slabo poznavanje zgodovine, zaslepljenost in besedne floskule brez repa in glave.

Včasih so sivi lasje in gube na obrazu kazali zrelost in življenjsko modrost. Ko gledam »očanca« pod transparentom, ki slavi Tita heroja, mi je jasno, da sta se ga zrelost in življenjska modrost v velikem loku izognili. Kako bi si drugače lahko razlagal, ta napis? Celo ustavno sodišče Republike Slovenije, pod vodstvom Ernesta Petriča, (ki je bil mimogrede z rdečo kravato na partijski proslavi 27. aprila v Stožicah) je razsodilo, da je poimenovanje ulic po Josipu Brozu Titu nedopustno. Po logiki Ustavnega sodišča Tito ni heroj, ampak je njegovo ime povezano z med in povojnimi poboji, s sistematični kršenjem človekovih pravic, s kultom osebnosti, s totalitarnim družbenim vzorcem…

Prepričan sem, da bodo prišli tudi časi, ko bo tak transparent kazensko pregonljiv vsaj v dveh točkah: najprej, ker slavi vojnega zločinca in nato še, ker nekoga drugega, rojenega precej po vojni, v mandatu katerega je bil sploh uveden ta praznik, primerja z njim.

Priključitev komu ali čemu, so v družbi lipicancev in Pipistrelovih letal, glede na vse povedano, slavili v Lipici? Priključitev Sloveniji, ali priključitev komunistični partiji Jugoslavije? Očanca s transparentom bi še vprašal, kaj bi se zgodilo 20 let po koncu 2. sv. vojne, če bi se nekje pojavil nekdo z zastavo kraljeve Jugoslavije in majico s sliko kralja Petra? Bi preživel? Gotovo ne bi prejemal pokojnine od »tako gnile države«.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 3 komentarjev

3 odgovorov

 1. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  nekateri se še vedno ne morejo potolažiti in sprijazniti z dejstvom, da smo bili slovenci, po zaslugi partizanske vojske, na strani zmagovite evropske koalicije, čeprav smo se poleg nacistov in fašistov, morali boriti tudi proti narodnim izdajalcem, ki jih je znatno podpiral vrh slovenske KC, katere sramotno delovanje med vojno so “oprali” številni duhovniki in seveda kristjani nasploh, ki so se v večini tako ali drugače priključili NOB.

  in priključitev primorski je pač izključno zasluga NOB. če bi vsi slovenci podobno špekulirali in se uklanjali okupatorju kot je to počel vrh KC in domobranci, potem bi danes primorci slavili italijanske, ne pa slovenske praznike.

 2. jozeb jozeb pravi:

  Kaj pa veš Tomaž… morda bi imeli pa še Trst, Gorico in mejo na Mirni…

 3. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  ja, ko mi boš iz zgodovine dal primer, da so poraženci vojne dobivali za poraz ozemlja, ki so pripadala drugim, ti bom morda še verjel. primorska je bila italiji povsem legitimno in pravno priključena, torej v tem ni bilo nič spornega, da bi nam ta del po koncu vojne kakorkoli lahko pripadal. obstajala sta samo dva argumenta: 1. italija je bila v vojni na strani poraženke in 2. slovenija oz. takrat jugoslavija oz. NOB je bila na strani zmagovalcev. edina osnova, ki smo jo sploh imeli za debato o priključitvi sta bili ravno ti dve dejstvi. partizani so se na tem ozemlju borili in umirali in si s tem tudi priborili pravico do tega ozemlja. če v sloveniji in jugaslaviji ne bi bilo odporniškega gibanja, torej NOB, ampak bi imeli samo domobrance, ustaše in četnike, potem primorske ne bi mogli zahtevati nazaj in do te debate priključitve sploh ne bi prišlo. kdo bi pa dal narodu, ki bi podpiral hitlerja za nagrado neko ozemlje? ne bi imeli nobene osnove, da bi posegali v stanje, ki je bilo določeno z rapalsko pogodbo, torej povsem veljavnim mednarodnim pravnim aktom. NOB je bil tisti dejavnik, na osnovi katerega smo lahko vprašanje meje sploh odprli.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !