Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Ko (kot teroristu) prisluškujejo celo papežu…

30.10.2013 ob 23:54, avtor jozeb

Ameriška agencija za nacionalno varnost NSA je končno skomunicirala svoje početje početje prisluškovanja globalnih razsežnosti. Ne, ni bila napaka, ampak strategija »zaradi katere Američani danes živijo varneje…«

Bravo! Ker prisluškujejo Angeli Merkel, celi vrsti evropskih politikov in celo papežu, Američani živijo bolj varno. To je resnično odgovor, ki si ga človek želi slišati. Nemška kanclerka, sicer trdna ameriška zaveznica in celo papež Frančišek, ter kardinali pred konklavom, so zares teroristična grožnja. Saj to vendar delajo pri NSA, kajne? Prisluškovati prijateljem je vendar znamenje velikega zaupanja, oz tako Američani delajo s svojimi zavezniki. Ne razumete, to je zaupanje do konca!

Mislil sem, da jim bo vsaj nerodno, da bo kdo zardeval, a očitno razen redkih politikov in morda diplomatov, ki so jih klicali na zagovore, nismo dočakali besede obžalovanja. Nak, »zaradi varnosti so to počeli« in še počnejo, kdo jim pa kaj more?

Edvardu Snowdenu bi morali podeliti Nobelovo nagrado. Seznanil nas je s časi, v katerih smo in Orwellov Veliki brat je pravi amater v primerjavi z globalnim ameriškim vohunjenjem.

Še malo pa bom pomislil, da je bil izum pametnih telefonov pravzaprav vohunski trik, v katerega smo vsi (radovoljno) ugriznili. Prav tako Google z vsemi aplikacijami, ki so tako zelo uporabne, a vendar tako lahko kontrolirane. In kdo ima nad tem kontrolo? Kdo kontrolira tehnika, ki prisluškuje papežu in kakšne informacije ga zanimajo?

Če so za Američane zanimivi tudi vatikanski zidovi in predsedniki vlad evropskih in drugih držav, kje smo ostali ljudje? Kje je raja? Če prisluškujejo nemški kanclerki so užaljeni Nemci. Res da ne vemo, kaj lahko sploh naredijo proti temu, razen, da so užaljeni, a vendar, kdo bo užaljen ker nadzorujejo in prisluškujejo tudi nam ubogim nepomembnežem?

Slovenci smo za Američane že tako ali tako precej minorni. Naj kar ostane tako. Poleg tega nas je naša nekdanja boljševistična oblast ves čas prepričevala, da v gnilem ameriškem kapitalizmu ne more biti nič dobrega. O Američanih je tako polovica Slovencev skeptična in tudi tisti, ki smo Ameriko in Američane bolj čislali, ob takem NSA-jevskem nadzoru izgubljamo simpatije.

Kaj lahko storite? Če smo odkriti, ne prav dosti. Lahko jih le zainteresirate. NSA namreč. Dajte jim čimveč dela. Pišite veliko, uporabljajte zanimive besedne zveze, recimo »Bog je velik« lahko z Google prevajalnikom zveni zelo interesantno. Tako bo kak tehnik NSA postal na vas pozoren, vi pa slavni… Morda vas slikajo pred hišo, ali vam pošljejo celo drona.

Ameri čestitke!

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 2 komentarjev

2 odgovorov

 1. Rado Rado pravi:

  Malo si me presenetil Jože.
  Nisem pričakoval tvojega komentarja v tej smeri!!

  A čudenje, čemu so Američani vohunili tudi za papežem je odveč. Nadzirali so pač svetovne centre moči, kamor nedvomno spada tudi papež.

 2. stricmarc pravi:

  Američani ne delajo nič takšnega, kar bi obveščevalne službe ne delale že od nekdaj. Le razvoj tehnologije in globalizacija sta pojav razširile. Prav pa je, da državljani in države protestiramo proti prisluškovanju predvsem za to , da se bo ta rabota delala prikrito .

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !