Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Tudi UDBA (končno) na zatožni klopi

4.11.2013 ob 23:50, avtor jozeb

Po vložitvi kazenske ovadbe zoper nekdanjega visokega partijskega funkcionarja Mitjo Ribičiča, bodo v četrtek 7. 11. pripravili tudi predstavitev ovadbe zoper Silva Gorenca, Boris Mužiča in Marjana Orožna, zaradi kaznivega dejanja ugrabitve in umora po kazenskem zakoniku Republike Avstrije.

Ovadbo bo predstavil Roman Leljak, predsednik Društva za raziskovanje polpretekle zgodovine Republike Slovenije.

Silvo Gorenc kot zvezni načelnik UDV, Boris Mužič kot načelnik Slovenske UDV in Marjan Orožen kot republiški sekretar za notranje zadeve, so leta 1972 v Salzburgu ugrabili Stjepana Crnogorca in ga ilegalno prepeljali v Slovenijo. V Sloveniji je bil po zaslišanju likvidiran.

Ponaredili so slovenski potni list z lažnim imenom Marko Golac. Potni list bo na vpogled novinarjem. Ohranjeni so vsi osebni predmeti Stjepan Crnogorca, ohranjen je zvočni zapis njegovega zaslišanja in v rokopisu njegova izjava, ki jo je pred smrtjo podal UDV Sloveniji.

Za izvedbo akcije so uporabili devet sodelavcev UDV, vsi so bili slovenski državljani. Kaznivo dejanje v Republiki Avstriji ni zastaralo. V primeru, da bo Republika Hrvaška sprejela ustavno spremembo o nezastaranju tovrstnih kaznivih dejanj, bo zaradi vpletenosti v umore hrvaških državljanov preganjano več kot 50 slovenskih državljanov.

Obeta se nam zanimiv obračun z ljudmi, ki se ničesar ne spomnijo…

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 1 komentar

En odgovor

  1. Rak pravi:

    Še vedno so premočni, da bi iz te ovadbe kaj ratalo. Je pa higienično, da se jih postavi pred roko pravice, čeprav je ta leva ….

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !