Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

19 let Radia Ognjišče

11.11.2013 ob 22:57, avtor jozeb

Bliža se devetnajsta obletnica začetka našega radia. V nedeljo bo v ljubljanskem Cankarjevem domu slavnostni koncert s katerim bomo tradicionalno obeležili jubilej. Kdo bi si lahko mislil, da se lahko življenje tako »poheca« in te iz pedagoško likovnih vod (kar sem študiral) pripelje delat v medij. In to nekaj poseben medij, za katerega ne veljajo prav vsa medijska pravila. S tem mislim recimo to, da naš obstoj ni odvisen samo od dobrega obrtnega dela, ampak k temu veliko pripomore tudi splošna družbena klima oz (ne)naklonjenost do Cerkve.

Kljub vsemu smo se v tem času naučili živeti s tem. Nikoli nas ne bodo imeli vsi radi, nikoli ne bomo vsem sprejemljivi. A kljub temu si ne pustimo vzeti elana in volje, da bi vendarle ponujali nekaj drugačen, bolj evangeljski pogled na našo stvarnost.

Ko smo pred toliko leti začenjali, so bili naši začetki skromni. Tehnika se je ravno v tistem času, počasi a vztrajno, iz analogne spreminjala v digitalno. Tako smo v začetku še predvajali glasbo iz vinilnih plošč, trakov in kaset, kasneje iz DATov, minidiscov in zgoščenk, danes pa je vse varno shranjeno v računalnikih, kjer ti en sam klik omogoča krmiljenje programa do sekunde natančno. Tehnologija je zelo napredovala, a vendar je tehnologija le v službi ljudem. Če jo znamo izkoristiti, bo delala za nas, drugače proti nam…

Ko smo v začetku snemali prispevke, je bila naša naloga vezana zgolj na radijski program, kjer smo prispevek, oddajo, objavili. Danes je to le del našega dela. Še vedno snemamo prispevke in jih objavljamo v programu, vendar jih objavljamo tudi v informativnih oddajah, na spletu, v blogih, občasno snemamo video sliko in jo ponujamo preko spleta. Povezani smo z nekaterimi svetovnimi agencijami, ki nam omogočajo spremljanje dogodkov po svetu. Skratka nismo več samo radio, ampak »večmedijski portal«.

Nekaj pa se kljub vsemu v teh letih ni spremenilo. Še vedno smo dober kolektiv, ki prispeva veliko osebnega angažmaja. Še vedno uživamo v kreativnosti, ko se je v nekaj trenutkih treba odločiti, kako bo izgledalo javljanje, kaj bomo izpostavili, ali kako sploh prišli do zanimivega sogovornika.

V teh letih nismo več neznanka. In če se vrnem na začetek k gala koncertu, ki je tudi eden izmed naših zaščitnih znamenj, spet bo pokazal kako razumemo svojo vlogo v javnosti. Dve urici zabavnih vsebin na duhovnih temeljih, ki bosta tudi izobraževali in informirali.

Prepričan sem, da vam ne bo žal, če boste praznovali z nami!

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v splošno | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !