Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Resolucija EPP

14.11.2013 ob 23:46, avtor jozeb

Spet imamo manjši vihar. Evropska ljudska stranka je izdala resolucijo o Sloveniji, ki dviga mnogo prahu. Če bi šlo zgolj za »eno strankarsko zadevo« potem bi bile tako burne reakcije popolnoma odveč. Zakaj bi se »vrh naše politike« ukvarjal s strankarskimi resolucijami? Spomnimo se, da je bila pred leti sprejeta Evropska resolucija o totalitarizmih, ki je na veliko višjem nivoju, pa se je naš parlament z njo zgolj seznanil… Zdaj pa tak upor proti »strankarski zadevi«. Morda je kritike zabolelo, da je bila resolucija sprejeta brez glasu proti? Morda jim ni prav, da so zaskrbljeni nad stanjem pri nas? Morda, da ugotavljajo neprijetne stvari, recimo da sodišča ne sodijo v razumnem roku, ali da nismo izvedli lustracije, ali pa da jim je slovenski minister lagal v obraz?

Ampak zakaj tak krah? Pa saj vsi, ki živimo tukaj vemo, da je stanje pri nas zaskrbljujoče, vemo da sodišča svojega dela ne opravljajo kot bi se v pravni državi od njih pričakovalo, vemo tudi da nismo razčistili s preteklostjo in da pri nas otroci ponekod še vedno natikajo titovke in prepevajo revolucionarne pesmi tudi vemo, pa čeprav bi to kak minister rad zamolčal…!

Zakaj torej toliko nejevolje, toliko omalovaževanja, toliko gorkih besed? Odgovor je seveda na dlani. Nekdo se je v povedanem prepoznal in zdaj skuša storiti vse, da bi zmanjšal pomen povedanega. Morda je najbolj užaljeno in gorko reagiral »veliki demokrat« Ivo Vajgl (Zares), ki je »resolucijo EPP označil kar za “novodobno resolucijo informbiroja”. Spomnil je, da tovrstna praksa za EPP ni nenavadna. “EPP se vedno znova izpostavlja v obrambo svojih politikov, svoje opcije v različnih državah, ki so v težavah zaradi svojega početja,” je dejal. Pravi, da so v EPP stalno branili tudi nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija, podpirali nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja, Salija Berisho v Albaniji in Triana Basescuja v Romuniji.« Pravzaprav bi si vsi zaslužili prebrati, kakšna je bila vloga g. Vajgla v primeru Kocbek, ki ja lepo opisan v knjigi njegovega nekdanjega strankarskega kolega Igorja Omerze. Da človek s tako totalitarnim pedigrejem, kot ga ima Vajgl, govori na tak način o resoluciji EPP-ja kot informbirojevski, je svojevrstna farsa!

Skratka, če mački stopiš na rep zamijavka. Če se o tem pogovarjamo na domačem terenu, nas ignorirajo in se izmikajo, če pa pride glas od tem od zunaj, potem je takoj halo in velike besede o neodvisnosti sodstva, pa o vmešavanju v naše notranje zadeve, pa o pritiskih in podobno.

Kaj ne bi bilo veliko bolj elegantno vse skupaj demantirati z dejanji?

Naj sodniki že izpeljejo proces Parija do konca in, če tako kažejo dokazi, Janšo obsodijo ponovno. Pokopljimo svoje umrle in zaključimo že enkrat z našo preteklostjo in delitvami. S tem bomo Evropi najlažje sporočili, da pri nas ne nasedamo totalitarnim vzorcem in končno, postavimo visoke standarde za politiko. Kdor se jih ne drži, naj odide s položaja. To bo najbolje demantiralo izrečene izjave EPP. Veliko bolj kot pa velike in predvsem užaljene besede.

In da se razumemo, vse zapisano velja tako za levo kot tudi za desno stran političnega spektra!

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 1 komentar

En odgovor

  1. stricmarc pravi:

    Za domoljubje gre. Tudi Hrvati in Italijani ne bi molčali, ko bi jim EPP očitala politična procesa. Kaj bi Nemčija rekla, ko bi ji evropski liberalci čitali lekcije zaradi izsiljenega odstopa nemškega predsednika zaradi suma korupcije. Izgleda , da se na sodnem mlinu ne bo nabralo kaj prida dokazov. Osebno nisem nikoli maral špecanja, blatenja, osiranja v tujini za domačo rabo.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !