Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Napake in nestrpneži

4.12.2013 ob 22:47, avtor jozeb

Vsi delamo napake. Včasih kaj pozabimo, včasih naredimo kaj, kar bi bilo boljše, če ne bi, včasih izrečemo besedo preveč, včasih je ta v napačnem tonu, spet drugič se nam zapiše kaka odveč beseda. Ljudje smo! Ko napako opazimo, jo (če je mogoče) popravimo, se opravičimo, storimo kaj v zameno, skratka spor, ki smo ga (nehote) povzročili, popravimo.

Tako to gre… običajno! A ne vedno. Najdejo se tudi ljudje, ki jih ne moreš prepričati, da napaka ni bila namerna. Še več, spravijo se nate in iz besede preveč ali premalo naredijo svetovni problem. Če bi se dalo bi te postavili pred sodišče, ti zaprli podjetje, razbili avto.
To so navadno patološki primerki ljudi, ranjenih v mladosti, ki vedno vidijo le napake drugih, ki niso zmožni empatije, ne sprejmejo opravičila in ne razumejo, da na komarja ne streljaš s topom, če se ga hočeš znebiti.

Obstaja pa tudi skupina ljudi, ki sicer sodi na obrobje, vendar nam je s pomočjo svojega vpliva in sredstev svoje probleme v zadnjih letih uspela prodati kot osrednje. Gre seveda za istospolni lobi. Tam ni važno ali si košarkar Janez, sopranistka Marica, ni važno ali si odličnjakinja Metka ali uspešen poslovnež Tone, tam je važno le da si gej Janez in lezbijka Metka. Ni torej toliko važno kaj si v življenju dosegel, s čim se ukvarjaš, kaj imaš rad, važna je tvoja spolna usmerjenost. Še več, važno je tudi, kako se okolica vede do tega. Prišli smo tako daleč, da te že ozmerjajo s homofobom, če trenutek predolgo zijaš v dve odrasli ženski, ki se sprehajata z roko v roki. In Bog ne daj, da bi povabil na kako javno prireditev samo moške in ženske pare. To je homofobija!

Vse to mi prihaja na misel ob »aferi«, ki so jo gejevski aktivisti sproducirali v zvezi s silvestrovanjem v termah Olimia. Predstavljam si, da se je nekdo zatipkal in objavil, da pripravljajo silvestrovanje za izključno moško – ženske pare. Kaj je lahko hujšega? Takoj so sledile izjave v smislu “Mediji, jih boste povprašali po zdravi pameti?”, “Terme Olimia – gejem in lezbijkam neprijazne terme” in “Homofobni prestiž v Olimju”…

Seveda so Terme Olimia takoj reagirale, se posule s pepelom, a škoda je bila narejena in bilo je prepozno. Vsul se je plaz, kot pred meseci v Bovcu, kjer so turistični delavci zapisali nekaj podobnega ali ob reklami za špagete Barilla. Sledili so nesramni in nestrpni odzivi lobija ter pozivi k bojkotu. Novico o tem so objavili vsi večji mediji, seveda z jasnim zgražanjem nad »izključevanjem istospolnih.«
Koliko slabe volje in napenjanja mišic zaradi objave nekega silvestrovanja v termah? Je to sploh mogoče razumeti?

Pa dajte že, bojkotirajte Barillo, pa Bovec in Olimio! In obesite to na veliki zvon. Slej ko prej se bo obrnilo in pokazalo, kdo je v resnici nestrpen. Ker vsi ti žolčni odzivi kažejo, da več pomeni forma, kot vsebina. Pravzaprav jim je vseeno za silvestrovanje v Olimii, ali počitnice v Bovcu, tudi za makarone jim je vseeno. Važno je le, da se v javnosti ustvarja vtis o neenakosti, o izključenosti, pa čeprav je za vsem skupaj samo tipkarska, nelektorirana napaka…

In še za piko na i, mislim, da se termam Olimia ni treba bati, da ne bi razprodale silvestrovanja v dvoje. Turizma še nikoli niso reševali najboljglasni.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v splošno | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !