Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Ozkost in topoglavost…

15.12.2013 ob 19:01, avtor jozeb

Ta naslov se mi je porodil medtem, ko sem prebiral odzive na mogočo kandidaturo Lojzeta Peterleta na sedež generalnega sekretarja Sveta Evrope.

Peterle zahtevane kriterije za to mesto izpolnjuje, k temu ga je spodbudila tudi najmočnejša stranka v evropskem parlamentu Evropske ljudska stranka, kar bi mu dalo kar nekaj možnosti za izvolitev. Zataknilo pa se je kje drugje kot doma. Na zunanjem ministrstvu niso „bili pravočasno obveščeni“, poleg tega Peterle seveda ne ustreza, ker ni kandidat njihove poloble. Zato njegove kandidature sploh ne bodo predlagali.

In potem berem še (neuradne) utemeljitve zakaj ga ne bodo predlagali: zaradi „njegove vloge pri resoluciji Evropske ljudske stranke v obrambo Janezu Janši“ in zato „ker je bil predsednik vlade v času, ko so se je zgodili izbrisani“.

Človek kar ne more verjeti. Naša levica je namesto Evrope arbitrarno ugotovila zakaj Peterle ni primeren. Naša levica je bolj stalinska od Stalina, še pred vložitvijo kandidature se je odpovedala domačemu kandidatu in podprla tujega!

Jasno, bolje da ni na položaju, če ni naš! Bravo, Bratuškovi…

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 5 komentarjev

5 odgovorov

 1. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  ozkost in topoglavost gre v obe smeri. seveda dopuščam možnost, da so glavni razlogi za to, da vlada peterleta v tem primeru ni podprla v ozadju dejansko ideološko politični, ampak tisti razlogi, ki se jih omenja v ospredju so pa vsekakor več kot prepričljivi.

  prvič gre že za dejstvo, da se je peterle spomnil, da bi rad kandidiral dva dni pred rokom za oddajo kandidature in to še v petek. mislim, že zaradi tega bi ga jaz nekam poslal. ampak to je nekako del njegove nesposobnosti. očitno ima v mislih, da mu stvari same po sebi pripadajo.

  druga stvar je ta, da je za tako funkcijo totalno neprimern in nesposoben in da gre tu za izrazito politično kandidaturo. podprla ga je dejansko njegova politična opcija, mismim, na osnovi česa je lahko taka kandidatura kakorkoli kredibilna?

  in tretjič, kakorkoli obračamo je pač dejstvo, da je peterle vodil vlado v času izbrisa, kar pomeni, da nosi vsaj objektivno odgovornost, če že sam pri tem ni sodeloval. tako da postaviti takega človeka na funkcijo v instituciji, ki je slovensko politiko, ki jo je peterle sam vodil, obtožila kršitve človekovih pravic je, milo rečeno, bolano in nehigijnično. to je tako, kot če bi milana kučana dali za varuha človekovih pravic za obdobje ko je bil šef partije.

  in nenazdanje, dajmo nehat s tem “domači” to “domači” ono. slovenski politiki so vsi po vrsti ali nesposobni ali pokvarjeni ali pa oboje, tako da dejstvo, da gre za slovenskega kandidata je še toliko boljši razlog, da se ga ne podpre.

  tako da jaz pri tebi res občudujem to sprenevedanje, nisem pa še do konca dognal, ali se ga tudi sam zavedaš ali pa si glede tega preveč indoktriniran in se dejansko tega niti ne zavedaš.

  ker poglej, bratuškovi očitaš, da pač ni podprla nekoga, ke ni njihov, ja zakaj pa misliš, da so v ELS podprli peterleta? a zato, ker ni njihov? in tale ELS se je že večkrat iskazala kot za izrazito pristransko stranko, torej povsem na ravni strank, ki jih imamo v našem parlamentu, kar pomeni, da pri njih šteje samo politična pripadnost, na kateri osnovi so tudi podprli janšo.

  tako da še enkrat, pravih razlogov za nepodporo peterletu s strani vlade ne poznam, ampak v tem primeru to sploh ni bistveno, ker si peterle te funkcije preprosto ne zasluži. da bi si ji pa zaslužil samo zato, da bi bratuškova dokazala, da se ne gre naši in vaši, je pa tudi smešno.

  politike kot so peterle, bi bilo treba nagnat, ne pa jim podeljevat funkcij.

 2. stricmarc pravi:

  Ne vem, katera vlada bi podprla kandidaturo človeka, ki je napel v tujini vse sile, da je razglašal vlado za nesposobno, marionetno in pomagal klicati Trojko. Saj se spomnimo reakcij vlade, ko je bil v neko beneško sodišče imenovan dr. Ciril Ribičič ali pa mag. Rop v evropsko banko.

 3. jozeb jozeb pravi:

  Nekaj razlike pa je stric Marč. Ob Ribičičevem in Ropovem imenu so bile tudi alternative, zdaj jih ob Peterletovem ni…

 4. Stric Marč pravi:

  Jozeb. Prav imaš.

 5. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  seveda so bile alternative. prva alternativa je v tem, da pač slovenija svojega kandidata sploh ne ponudi oz. druga alternativa da pač podpre ponovno kanditaturo tistega, ki je do sedaj to funkcijo opravljal, kar se je dejansko tudi zgodilo in to seveda prej kot je peterle napovedal svojo kandidatura, kar je seveda spet bil eden izmed razlogov, zakaj je peterle izvisel. slovenija je namreč javno podprla ponovno kandidaturo dozdajšnjega sekretarja in kako bi to izgledalo, če bi se dva dni pred oddajo kandidatur pač premislila? zelo šlampasto.

  primer z ribičičem, ki ga je dal stricmarč je pa itak super, zaradi česar je jože spet izpadel to, kar je v resnici – pristranski. pri ribičiču in ne samo njemu, ampak je poleg njega bila izbrana še druga oseba, je šlo za to, da ga je za kandidata imenovala še vlada boruta pahorja, janševa vlada je pa to kandidaturo potem naknadno, ko sta oba kandidata že bila sprejeta s strani beneške komisije, izpodbijala. za jožeta je seveda v tem primeru zelo nerodno tudi to, da, če bi pač ne bil tako navijaški, moral uporabit tudi tisti argument, ki ga uporablja v tem primeru, češ “Evropa” je peterleta podprla, naša vlada pa ne. ja, lepo, jože, potem te pozivam, da isto obtožbo izrečeš v primeru ribičiča, saj je tudi njega “Evropa” sprejel, samo domači politiki se s tem niso strinjali, ker je Beneška komisija na hitro zavrnila janševo vlado, češ da sta kandidata že bila izbrana in potrjena, tako da se glede tega ne bo nič spreminjalo.

  tako da jože, če že obtožuješ in za to iščeš neke izgovore, bodi vsaj toliko previden, da ne izpadeš očitno pristranski. :)

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !